Bilim insanları, dünyanın olası bir çöküş yaşaması ve kıyamet senaryoları durumunda sığınabileceğimiz en güvenli 5 ülkeyi açıkladı.
Bilim insanlarının açıkladığı ülkeler arasında Yeni Zelanda, İzlanda, İngiltere, İrlanda ve Avustralya'nın Tazmanya eyaleti yer alıyor. Yeni Zelanda'nın listenin en üstünde gösterilmesinin sebebi ise jeotermal ve hidroelektrik enerjiye, bol tarım arazisine ve düşük nüfus yoğunluğuna sahip olması.
Uzmanlar, şiddetli bir finansal kriz, küresel ısınmanın etkileri, doğanın tahribatı, COVID-19'dan daha büyük pandemiler veya bunların birlşeimiyle küresel bir çöküş yaşanabileceğini belirtiyor. Olası bir kıyamet senaryosu olarak adlandırabileceğimiz bir durumda, hangi ülkelerin bu çöküşe daha dayanıklı olduğu belirlendi. Bu değerlendirme yapılırken, nüfusları için gıda yetiştirme, sınırlarını istenmeyen kitlesel göçlerden koruma, elektrik şebekeleri ve bazı üretim yetenekleri göz önüne alındı. Ayrıca ülkelerin geliştirmesi gereken faktörler de ekstra olarak belirtildi.
"Listede İngiltere olması şaşırtıcı"
Sustainability derigsinde yayınlanan çalışmada, Yeni Zelanda zirvede yer alıyor ve milyarderler bu bölgeden kıyamet senaryoları için sığınak satın alıyor. İngiltere'deki Anglia Ruskin Üniversitesi Küresel Sürdürülebilirlik Enstitüsü'nden Prof. Dr. Aled Jones, "Yeni Zelanda'nın listemizde olmasına şaşırmadık. Sınırları kolayca korunabileceği ve iklimin ılıman olduğu bölgelerin en güvenli yerler olduğu sonucuna vardık. Dolayısıyla, geriye dönüp bakıldığında, üzerlerinde büyük adaların listede başı çektiği oldukça açık" dedi. Jones sözlerine şöyle devam etti: "İngiltere'nin olası bir felakete karşı güçlü çıkması bizi oldukça şaşırttı. Ülke, yoğun bir nüfusa ve geleneksel olarak dış kaynaklı üretime sahip. Şu anda kendi yiyeceğinin yalnızca yüzde 50'sini üretiyor. Ancak şoklara dayanma potansiyeli var."
"Cankurtaran sandalları"
Araştırmanın yazarları, aynı zamanda çevresel yıkım, sınırlı kaynaklar ve nüfus artışı nedeniyle dünyanın geleceğinin büyük bir tehdit altında vurguladı. Diğer taraftan araştırmacılar, 'korkunç toplumsal çöküşlerden etkilenmeyen' ve bu nedenle nüfuslarını önemli ölçüde koruyabilen yerleri 'cankurtaran sandalları' olarak tanımlandı. Jones, "Büyük küresel gıda kayıpları, bir finansal kriz ve bir pandemi son yıllarda art arda meydana geldi. Bunlar aynı anda gerçekleşmediği için şanslıyız. Ancak, tüm bunların aynı yıl gerçekleşmemesi için gerçek bir neden yok" diye konuştu.