Köpek balığı saldırısına uğrayan turist hayatını kaybetti! Köpek balığı saldırısına uğrayan turist hayatını kaybetti!
Bilim insanları tarafından keşfedilen bu dev bakteri türünün, insan kirpiği boyutlarına varan uzunluğa erişebildiği keşfedildi. T. Magnifica olarak adlandırılan bu organizmayı çıplak gözle görmek mümkün!

Dev bakteri türü: T. Magnifica!

Bilim dünyası tarafından dünyanın en büyük bakterisi olarak sınıflandırılan T. magnifica, Fransız Karayipleri'nde batmış ve çürümekte olan mangrov ağacı yaprakları üzerinde keşfedildi. Doğal ortamında 1 santimetreye varan uzunluğa ulaşabilen T. magnifica bakterisi, dünyadaki en büyük tek hücreli organizmadan yaklaşık 10 kat daha küçük. Ayrıca dünyadaki en büyük tek hücreli organizma olduğu belirtilen Caulerpa taxifolia, bir su yosunu türüdür. T. magnifica'ya ilk olarak 2009 yılında Küçük Antiller'de yer alan Guadeloupe Adası'nda rastlandı. Ancak incelenmek üzere kenarda tutulan bakteri türü, geçtiğimiz haftalarda Doktor Volland ve meslektaşlarıyla birlikte mercek altına alındı. Araştırmalar üzerine elde edilen anahtar bir bulguya göre T. magnifica'ların hücre yapısı içeriğini düzenleyebildiğine rastlandı. Normalde bakterilerin DNA'ları, vücutlarını dolduran sıvı veya sitoplazma içinde serbestçe dolaşır. Ancak T. magnifica bakterisi ise genetik materyalini (DNA'sını), pepin adı verilen bölmelerde depoladığı keşfedildi. Aslında DNA'nın zara bağlı bir bölme içinde saklanması, insanlar, diğer hayvanlar ve bitkiler gibi daha karmaşık organizmaların yapı taşları olan ökaryotik hücrelerde rastlanılmaktadır. Fakat bu dev tek hücreli canlıların bu kadar karışık bir hücre yapısına sahip olması, bilim dünyasını şaşkınlığa uğrattı Ayrıca T. magnifica kemosentetik bir bakteri türüdür (Kemosentez, ışık enerjisi olmadan organik madde üretilmesidir. Gereken enerji kaynağı, demir, kükürt, hidrojen veya azot gibi inorganik bileşiklerin veya metanın oksitlenmesiyle elde edilir.). Mangrov bataklığında çürüyen organik maddelerinin kükürt bileşiklerini oksitleyerek ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretebilen bu bakterilerin tek ihtiyacı ise tutunabilecekleri sağlam bir yüzey. Antiller Üniversitesi'nden mikrobiyolog Prof Olivier Gros, "İstiridye kabuklarına, yapraklara ve dallara, ayrıca cam şişelere, plastik şişelere veya iplere tutunurken buldum" dedi.

Madeni parayla karşılaştırıldı

Araştırma ekibi, Science Magazine'in bu haftaki sayısında bakteri hakkında buldukları tüm bulguları yayınladı. Ayrıca araştırmacılar, organizmanın nasıl çalıştığı hakkında öğrenecekleri çok şey olduğunu kabul ediyorlar. Tehlikeli olmayan bu organizmaların insanlarda herhangi bir hastalığa neden olmayacağı belirtildi. Değerli düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle yorumlarda paylaşabilirsiniz
Editör: Megabayt Haber