Fiat’ın çatı şirketi Stellantis, Doblo modelinin artık Türkiye’de üretilmeyeceğini açıkladı. Şirket Doblo’nun yeni modelini İspanya’daki Vigo fabrikasına kaydırıyor.

Türkiye’de Doblo üretimini yapan Tofaş’ın üç ana aracından bir olan Doblo artık İspanya’da üretilecek. Tofaş’ın 2000’li yılların başında üretmeye başladığı Doblo, şirketin özellikle ihracat tarafında gelişmesine katkıda bulunmuştu. Tofaş’ın üretiminin bu yıl sona ermesi ve yeni Doblo modelinin Tofaş tarafından üretilip üretilmeyeceği değerlendiriliyordu.

Doblo üretiminin artık Türkiye’de yapılmaması ne anlama geliyor?

Stellantis’in yeni Doblo üretimini İspanya’ya kaydırma kararsı sonrasında Tofaş’tan yapılan açıklamada, Doblo’nun yerini alacak ürünler için görüşmelerin devam ettiği açıklandı.

Tofaş üretiminin 2023 yılı sonuna kadar uzatılması da söz konusu ancak üretim uzatılsa bile Doblo’nun ihracat pazarları arasında Avrupa ülkeleri yer almayacak. Bu süre içerisinde iç pazar, Ortadoğu, Afrika ve Kuzey Amerika pazarı için üretim yapılacak.

Doblo’nun artık Türkiye’de üretilmeyecek olması, Doblo fiyatlarının yükselecek olması anlamına geliyor. İspanya’dan ithal edilecek araçların Türkiye’ye girişinde matrah nedeniyle ekstra vergi söz konusu olacak. Ayrıca Türkiye’nin bu ihracatlardan elde edilen gelirden de mahrum kalması diğer bir sonuç.

Jüpiter, Satürn'ü geçti: 12 yeni uydusu daha bulundu Jüpiter, Satürn'ü geçti: 12 yeni uydusu daha bulundu
Doblo geçen yıl sonu itibarıyla 77 bin 520 adet ile Tofaş'ın üretiminin üçte birini oluşturuyordu.

2023 Fiat Doblo ve elektriki e-Doblo tanıtıldı

Beşinci nesil 2023 Fiat Doblo, Stellantis çatısı altında yer alan diğer modeller Peugeot Rifter, Citroen Berlingo gibi otomobillerle aynı platformu kullanacak.

2023 model Fiat Doblo, üç farklı paket ve iki farklı gövde uzunluğuyla satışa çıkacak. Bu paketler Van, Crew Cab ve Combi olacak. Araçta konfor artırılması yönünde önemli geliştirmeler yapılmış. Ses yalıtımı ve daha iyi süspansiyonlar bunların başlıcaları. Yeni Doblo’da Magic Features konsepti uygulanacak. Aracın kargo hacminin 0.5 m3 artışı ve 3.4m uzunluğa kadar nesne yüklenmesine izin veren Magic Cargo, bu konsept içerisinde yer alan özelliklerden. Aracı adeta mobil bir ofise çevirebileceğiniz döner ve katlanır masa ve birçok yeni kullanım kolaylığı da modele eklenmiş. Bir diğer özellik ise Magic Mirror. Bu özellik sayesinde üç farklı görüş modu sunan 5 inçlik dijital dikiz aynası sunulacak. Ayrıca tamamen elektriki olan e-Doblo modelinde ise Magic Plus özelliği ile bataryadaki elektrik enerjisi, kargo soğutucuya ya da elektrikli aletlere güç sağlanabilecek.

Motor seçenekleri

Yeni Doblo’da sunulacak motor seçenekleri şöyle:
  • 100 beygir 1.5 dizel manuel şanzıman
  • 130 beygir 1.5 dizel manuel ve 8 ileri otomatik şanzıman seçeceği
  • 110 beygir 1.2 manuel benzinli
  • e-Doblo 260Nm tork 280 km sürüş mesafesi 130 km/s azami hız (Normal, Eco ve Power modaları)
Editör: Megabayt Haber