Öne Çıkanlar

Ormanlar yok oldu, böcekler uçma yeteneklerini kaybetti!

Otago Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, Yeni Zelanda’da yaşayan bazı böcek türlerinin, ormanların azalması sonrasında “uçma” özelliklerini

Otago Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, Yeni Zelanda’da yaşayan bazı böcek türlerinin, ormanların azalması sonrasında “uçma” özelliklerini kaybettiği ortaya çıktı. Yapılan bu araştırma Biology Letters’ta yayınlandı ve Otago Üniversitesi’ndeki Zooloji bölümü tarafından gerçekleştirildi. Araştırmacılar azalan ormanların(ormansızlaşmanın) böcekler üzerindeki etkisini inceledi. Araştırma sonucunda, Yeni Zelanda’nın güneyindeki böcek popülasyonlarında “kanat kaybı” görüldü. Yapılan araştırmanın metodolojisi, ormanlık alanlarda bulunan ve ormansızlaşan alanlardaki böceklerin karşılaştırılması şeklindeydi.  Ormansızlaşan bölgelerde eskiden sayı olarak daha az olan kanatsız böceklerin popülasyonunun arttığı gözlemlendi. Araştırmada yer alan Brodie Foster konuyla ilgili, “Çalışmamız, yalnızca birkaç yüz yıllık süre içinde önceden kanatlı olan böceklerin şu an uçamayan böcekler haline geldiklerini gösterdi” dedi.

Kanatlarını kaybetmelerinin nedenlerinden biri rüzgar

Araştırmada mercek altına alınan Zelandoperla taş sineğinin, orman kayıpları nedeniyle güçlü rüzgarları engelleyemediği ve böceklerin bu nedenle rüzgarla başa çıkabilmek için “uçuş kaybı” stratejisini geliştirdiği ortaya çıktı. İnsanların ormanları keserek ekosisteme verdiği zararın bir kez daha kanıtlandığı bu araştırmada, böceklerin uçma yeteneklerini kaybettiği bu nedenle hayatta kalma şanslarının daha da düştüğü ortaya çıktı. Araştırmacılar, böceklerin Dünya gezegeni için çok önemli canlılar olduğunu ve korunmaları gerektiğini vurguluyor.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }