Tüm dünyayı gittikçe saran çevre kirliliği, özellikle deniz canlıları ve kuşları etkiilemeye devam ediyor. Son olarak bilim dünyasında oldukça fazla tartışmaya neden olan mikroplastikler, günlük tüketimimizdeki poşet çay ve ambalajlı yiyeceklerin içinde çıkması plastik kirliliğin boyutunun ne kadar büyük bir alana yayıldığını gözler önüne sermişti. Brezilya'da yer alan Trindade Adası'nda yapılan yeni bir keşif ise, bu kirliliğin artık dünyanın en uzak köşelerini kaplamaya başladığını gösterdi.

Bilim insanları, Kıyamet Buzulu'nun erimesini durdurmak için bakın ne yaptı! Bilim insanları, Kıyamet Buzulu'nun erimesini durdurmak için bakın ne yaptı!

Brezilya’nın volkanik bir adası olan Trindade Adası’nda bulunan plastik oluşumlar, keşif yapan ekibi şaşkınlığa düşürdü. Mavi ve yeşil renkte görülen kaya benzeri oluşumlar üzerinde inceleme yapan bilim insanları, bu yapıların aslında plastik olduğunu keşfetti.

plastik (2)-1

Brezilya'ya 1.140 kilometre uzaklıkta bulunan adadaki oluşumlar, erimiş plastik, granül ve diğer benzeri parçacıkların bir araya gelmesine oluştuğu söylendi. Ancak garip olan kısım ise adada herhangi bir insanın yaşamamasıydı.Okyanusa atılan veya düşen çöplerden oluşan kayalar, adaya vuran plastiklerin ta kendisiydi. Ancak belirtmek gerekir ki, bu  plastik kirliliğinin en büyük nedeni ise balıkçıların kullandıkları ağlar idi.

Bilim dünyasının literatürüne göre plastiglomerate adıyla anılan bu oluşumların ilk örneğine 2006 yılında Hawaii’de rastlanmıştı. Bahsi geçen bu ilk keşif, deniz bilimci Charles Moore tarafından yapılmıştı.

Editör: Enes Sapmaz