Apple'dan yapay zeka yongası: Yeni M4 tanıtıldı Apple'dan yapay zeka yongası: Yeni M4 tanıtıldı

İsmini sık sık duyduğumuz fakat bir çoğumuz tarafından tam olarak ne olduğu bilinmeyen bellek olarak dilimize geçen RAM... RAM nedir, RAM ne işe yarar, RAM çeşitleri, RAM nasıl takılır? Tüm bu sorularınızın cevabı detaylı olarak haberimizde...

RAM ne demek?

İngilizce açılımı "Random Acces Memory" olan, Türkçe olarak ise "Rastgele Erişilebilir Bellek" olarak tanımlanıyor. Ram, bilgi işleminin en temel unsurlarından biridir.

RAM nedir?

RAM (Random Access Memory) yani erişimli bellek demek, elektrik olduğunda üzerinde veri barındırabilen hafıza çeşitlerinden biridir. Öyle ki elektrik kesildiğinde ise içindeki bilgiler silinir. RAM’de işlemcinin üzerine işleyeceği veriler saklanmaktadır. Kısacası RAM bellek, tüm bilgileri geçici olarak depolamaya ve tek bir konuya bağlı kalmaksızın yeni bilgileri çok hızlı bir şekilde öğrenen ve bir kaç dakika içinde erişen bir bellektir ve  çalışma işlemleri RAM'de yapılır. RAM, sırf bilgisayar için değil aynı zamanda tabletlerin, akıllı telefonların, oyun konsollarını da kapsar ve bu cihazların en önemli bileşenlerinden biri de diyebiliriz. RAM bellek olmadan bir işlem yapmak çok daha fazla yavaş oluyor ve üstelik RAM belleğiniz yeterli olmadığı takdirde oynadığınız oyun veya programlar aşırı yavaş olacak, kasmaya başlayacak veya hiç açılmayacaktır bile.

RAM ne işe yarar?

RAM, bilgisayarınızın uygulamaları yükleme, internette gezinme veya tercih ettiğiniz bir oyunu deneyimleme gibi günlük görevlerinin çoğunu gerçekleşmesine olanak tanır. Ayrıca bellek, başka bir göreve geçtiğinizde bir görevde nerede olduğunuzu hatırlayarak bu görevler arasında hızla geçiş yapmanızı sağlar. Yani şöyle diyebiliriz ki ne kadar yüksek RAM belleğiniz varsa sizin için o kadar iyi olacaktır.

RAM bellek nedir?

RAM bilgilerin ve verilerin direkt olarak toplanmasına yarayan bir donanımdır. RAM bellekler yapı olarak küçüktür ve mikroçipleri içinde toplar. Öyle ki depolayabileceği miktar da azdır ve mikroçipler, ana kart üzerindeki yuvasına yerleştirilen hafıza modülü üzerinde depolanır.

RAM türleri neler?

RAM iki ana biçimde gelir:
  • Dinamik Rastgele Erişimli Bellek (DRAM), tipik bir bilgi işlem cihazının RAM 'ini oluşturur ve belirtildiği gibi, depolanan verileri saklamak için bu gücün açık olması gerekmektedir.
  • Statik Rasgele Erişim Belleği (SRAM) verileri tutmak için sürekli güce ihtiyaç duymaktadır ve DRAM'ın yaptığı gibi sürekli olarak yenilenmesi gerekmemektedir. SRAM üzerinde yükü tutan bir kapasitör yerine, bir konum 1 ve diğer konum 0 olarak hizmet veren bir anahtar görevi görür.

RAM anakarta nasıl takılır?

Öncelikle elektriğin kapalı olduğundan emin olun. Bilgisayar'ın ana kartında slot denilen soketler bulunur ve RAM takma işlemi için ana kart üzerinde bulunan mandalların açık hale getirilmesi gerekir.  RAM‘i  slota yerleştirin ve slota oturduğundan emin olun. Sonrasında hafif şekilde bastırıp slottaki mandalları kapatınız. Kapasitenizden memnun değilseniz ve boş olan slot yeriniz var ise kendinize uygun yeni bir RAM satın alabilirsiniz.  
Editör: Megabayt Haber