Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden Oğuzhan Kaygusuz, sadece Türkiye'nin Artvin şehrinde yetişen bir mantar türü buldu. Verilen bilgilere göre Türkiye'de 2500'den fazla mantar türü bulunuyor.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Oğuzhan Kaygusuz, 2014 yılında Artvin Hopa'da yaptığı keşif gezisinde hiç görmediği bir mantar fark etti. Profesör Kaygusuz bu mantarın bir örneğidir. 6 yıl boyunca Danimarka’nın Kopenhag Üniversitesi’nden Prof. Dr. Henning Knudsen, Brezilya’nın Sao Paulo Federal Enstitüsü’nden Prof. Dr. Nelson Menolli ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Türkekul ile örnek üzerinde çalışarak incelemelerde bulundu.Türkiye'de 2.500'den fazla mantar türü var
Araştırma ekibi, Hopa'da bulunan mantar türlerini araştırdı ve bu mantarın ortaya çıkan ilk yeni mantar türü olduğu sonucuna vardı. Kaygusuz, onu Türkiye'de yeni keşfedilen endemik bir mantar türü olarak tanımış, bu nedenle "Pluteus anatolicus" adını almıştır. Kaygusuz, 2020 yılında sadece Aydın'ın Kuşadası bölgesinde yetişecek olan "Volvarille Turcica" adlı bir mantarı keşfetti. 6 yıllık bir çalışmanın ardından gerçekleştirdikleri keşif ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Ülkemiz Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan olmak üzere 3 farklı bitki coğrafyasına özgü türlere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de 12 binin üzerinde bitki türü bulunuyor. Bu türlerin yüzde 30’u yani 4 binin üzerinde olanı endemik statüsünde. Buna ek olarak, Türkiye’de 2 bin 500’ün üzerinde mantar türü yetişiyor. Bu sayı her geçen gün yeni buluşlarla da artıyor. Artvin’de keşfettiğimiz ‘Pluteus Anatolicus’ ile bunlara bir yenisi daha eklendi.”
Editör: Megabayt Haber