Cornell Üniversitesi'ndeki 'Gıda Bilimi' profesörü ve makalenin yazarı Elad Tako, "Gıdalarda yaygın olarak kullanılan belirli nanopartiküllerin (titanyum dioksit ve silikon dioksit) bağırsak işlevselliğini olumsuz etkileyebileceğini bulduk. Anahtar sindirim ve emici proteinler üzerinde olumsuz bir etkiye sahipler." dedi.

Araştırma ekibi, çalışmalarında, eşdeğer dozlarda titanyum dioksit ve silikon dioksit testi uyguladı. Nanoparçacıkları tavuk yumurtasına enjekte ettiler. Tavuklar yumurtadan çıktıktan sonra, bilim insanları kanda, üst bağırsak ve bağırsağa bağlı bir kesede fonksiyonel, morfolojik ve mikrobiyal biyobelirteçlerde değişiklikler tespit ettiler.

gıda boyası (1)

"Bu nanopartikülleri günlük olarak tüketiyoruz. Fakat ne kadar tükettiğimizi gerçekten bilmiyoruz, bu tüketimin uzun vadeli etkilerini gerçekten bilmiyoruz. Burada, gastrointestinal sağlığı ve gelişimi anlamanın anahtarı olan bu etkilerin bazılarını gösterebildik."

Bulguya rağmen, bilim insanları henüz bu nanoparçacıkların kullanımına son verilmesi çağrısında bulunmuyorlar. Araştırmacı ekip, "Bilgilere dayanarak, sadece farkında olmanızı belirtiyoruz. Bilimin, bulgularımıza dayanarak daha fazla araştırma yapması gerekiyor. Tartışmalara kapı açıyoruz.” dedi.

Nanopartiküller, gıda boyalarında stabilitelerini, çözünürlüklerini ve renk yoğunluklarını geliştirmek için kullanılır. Gıda boyası nanoparçacıkları, renk parçacıklarının boyutunun, tipik olarak 1 ila 100 nanometre çapındaki nano ölçekli aralığa düşürülmesiyle yapılır.

Neuralink, ikinci beyin implantı hastası hakkında bilgi verdi! Neuralink, ikinci beyin implantı hastası hakkında bilgi verdi!

gıda boyası (2)

Bununla birlikte, nanopartiküllerin gıdalarda kullanımının potansiyel sağlık etkileri konusunda endişelere yol açtığına dikkat etmek önemlidir. Sonuç olarak, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) gibi düzenleyici kurumlar, gıda üreticilerinin kullandıkları nanopartiküllerin tüketim için güvenli olduğuna dair kanıt sağlamasını şart koşuyor.

Editör: Enes Sapmaz