Güney Koreli teknoloji devi Samsung Electronics, 2023 yılına zor bir başlangıç yaptı. Çip krizinin hafiflemesi sonrasında, şirketin ilk çeyrek net kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 92 azalarak 1.08 trilyon won'a (823 milyon dolar) geriledi. Bu rakamlar, şirket verilerine göre 2009'un ilk çeyreğinde elde edilen 590 milyar won'luk kârdan bu yana en düşük seviyeyi temsil ediyor.
Analistler, yeni bir amiral gemisi akıllı telefonun piyasaya sürülmesinin mobil kârları destekleyeceğini, ancak bellek yongası fiyatlarının ve envanter değerlerinin düşmesi nedeniyle çip bölümünün muhtemelen üç ayda bir 3 trilyon wondan (2.3 milyar dolar) fazla kayıp rapor edeceğini ifade etti.
Dünyanın en büyük bellek yongası, TV ve akıllı telefon üreticisi olan Samsung, 2022 yılı itibarıyla küresel tüketim trendlerine de öncülük etmeye devam ediyor. RendForce tarafından açıklanan verilere göre, son çeyrekte akıllı telefonlar, PC'ler ve sunucularda yaygın olarak kullanılan DRAM bellek yongalarının fiyatları yaklaşık yüzde 20 düştü. Benzer şekilde, veri depolamada kullanılan NAND flash yongalarının fiyatları da yaklaşık yüzde 10 ila yüzde 15 oranında geriledi.
Ancak, artan enflasyon nedeniyle teknolojik cihazlara yönelik tüketici talebi azaldığından, veri merkezi operatörleri, akıllı telefon ve kişisel bilgisayar üreticileri de dahil olmak üzere müşteriler, yeni çipler satın almaktan kaçınıyorlar. Bu da, çip satıcılarının satışlarını olumsuz yönde etkileyerek, küresel çip krizini daha da derinleştiriyor.