Yaklaşık her 15 yılda bir, Satürn'ün halkalarında "jant teli" olarak adlandırılan büyük lekeler beliriyor ve bilim insanları, ilk kez 1980'lerde tespit edilmiş olmalarına rağmen, bunlara neyin sebep olduğu konusunda hala cevap bulabilmiş değil.
Hubble Teleskobu'ndan alınan yeni görüntüler, bilim insanlarına Satürn'ün halkalarında gerçekleşen lekelere tam olarak neyin sebep olduğuna dair bazı izlenimler sağladı. NASA gezegen bilimcisi Amy Simon konu hakkında şunları söyledi: "Dış güneş sistemi gezegenleri hakkında bir veri arşivi oluşturan Hubble'ın OPAL programı sayesinde, bu sezon Satürn'ün halkalarınını incelemek için her zamankinden daha uzun süreler ayıracağız."
Alışılmadık lekeler, oluşturdukları desenlerin bir bisiklet tekerleğindeki jant tellerine benzediği için "jant teli" takma adı verilmiştir. Ayrıca bu lekeler yalnızca Satürn'deki önceki ve sonraki ekinokslarda ortaya çıkıyor.
Gezegenimize çok benzer şekilde, Satürn de ekseni etrafında eğik olduğundan dört mevsimi vardır, ancak çok daha büyük bir yörüngeye sahip olduğu için mevsimleri çok daha uzun sürer. Satürn'ün sonbahar ekinoksu Mayıs 2025'te gerçekleşecek, ancak bu lekeler yaklaşık dört yıl önce ortaya çıkmaya başlar.
Jant telleri ilk olarak 1980 ve 1981'de Satürn'ün yanından geçen NASA Voyager sondaları tarafından tespit edildi.
Bir teori, Satürn'ün manyetik alanlarının güneş rüzgarı ile etkileşime girerek elektrik yüklü bir ortam yaratması olabileceği yönünde. NASA, bu durumun en küçük buzlu halka parçacıklarının halkalardaki daha büyük buzlu parçacıkların ve kayaların geri kalanı üzerinde geçici olarak etkileşime girmesine neden olabileceğine inanıyor.