Şirket Haberleri

Askeri amaçlı kullanılan yapay zekaya yasak geldi! OpenAI politikalarını güncelledi...

OpenAI, önde gelen bir yapay zeka şirketi olarak bilinen şirket, kullanım politikalarını güncelledi ve teknolojisinin artık "askeri ve savaş" amaçları için açıkça kullanımını yasaklamıyor.

The Intercept tarafından fark edilen bu değişiklik, değişiklik günlüğünde belirtildiği üzere 10 Ocak'ta sayfayı "daha açık ve daha fazla hizmete özgü rehberlik sağlamak" amacıyla gerçekleştirildi.

Şirketin önceki politikaları, teknolojisinin askeri uygulamalar için kullanımını açıkça yasaklıyordu. Ancak revize edilmiş politikalar, büyük dil modellerini (LLM'ler) zarar verici faaliyetler için kullanmamanın yasağını koruyor ve silah geliştirme konusunda uyarılarda bulunuyor. Ancak, "askeri ve savaş" ile ilgili referanslar kaldırılmış durumda.

Bu kelime değişikliği, dünya genelinde askeri ajansların yapay zeka uygulamalarına ilgi gösterdiği bir döneme denk geliyor. AI Now Institute'ın Yönetici Direktörü Sarah Myers West, "Gazze'de sivillerin hedef alınmasında yapay zeka sistemlerinin kullanımı göz önüne alındığında, 'askeri ve savaş' kelimelerini OpenAI'nin izin verilen kullanım politikasından çıkarma kararı dikkat çekici bir an," şeklinde açıklama yaptı.

Daha önceki yasaklı kullanımlar arasında "askeri ve savaş"ın yer alması, OpenAI'nin genellikle karlı anlaşmalar sunan Savunma Bakanlığı gibi devlet ajanslarıyla çalışmasına kısıtlamalar getiriyordu. Şu anda şirketin doğrudan zarar veren bir ürünü olmamakla birlikte, teknolojisinin kod yazma veya potansiyel olarak zararlı ürünlerin alım siparişlerini işleme gibi görevlerde kullanılma potansiyeli üzerine endişeler dile getirildi.

OpenAI sözcüsü Niko Felix, politika değişikliği hakkındaki sorulara yanıt verirken, şirketin "araçlarının insanlara zarar vermek, silah geliştirmek, iletişim gözetimi yapmak veya başkalarına zarar vermek veya malı yok etmek için kullanılmasına izin vermediğini" belirtti. Sözcü, kritik altyapı ve endüstrinin bağlı olduğu açık kaynak yazılımı güvence altına almak için yeni siber güvenlik araçları yaratma amacıyla DARPA ile çalışmaya zaten başladıklarını belirterek, bu olumlu kullanım durumlarının önceki politikalar altında "askeri" kapsamına girip girmediği konusunda netlik sağlamak istediklerini vurguladı.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }