Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!
Son yüzyılın en uzun Tam Ay tutulması ve son 580 yılın en uzun parçalı ay tutulmasına 19 Kasım Cuma günü şahit olacağız. Tutulma tam 3 saat, 28 dakika ve 23 saniye sürecek. NASA, 19 Kasım'da gerçekleşecek Ay tutulmasının tarihe geçeceğini açıkladı. Bu yıl ikini kez yaşanacak Ay tutulması, Dünya’nın Ay ile Güneş arasında bir noktada bulunması sonucu, Ay’ın Dünya’nın gölge konisinin içerisinde kalması ile gerçekleşiyor.

Parçalı ay tutulması nedir?

Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi ile Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinin arasındaki açı nedeniyle Ay, Dünya’nın tam gölge konisine girmemesine Parçalı Ay tutulması denir. NASA'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre Ay'ın yüzde 97'sinin Dünya'nın gölgesinde kalacağı tutulma, 18 Kasım ile 19 Kasım arasına gerçekleşecek. 3 saat, 28 dakika ve 23 saniye sürecek Ay tutulması son yüzyılın en uzunu olarak kayda geçecek.

Son 580 yılın en uzun Parçalı Ay tutulması

3 saat, 28 dakika ve 23 saniye sürecek Ay tutulması, son 6 yüzyılın en uzun Parçalı Ay tutulması olacak. Daha önceki en uzun süren tutulma 2018'de gerçekleşmiş ve 1 saat 43 dakika sürmüştü.

Nereden izlenebilecek?

19 Kasım Cuma günü yaşanacak olan Ay tutulması Kuzey Amerika'dan takip edilebilecek. Maalesef Türkiye'den gözlemlenemeyecek. Kuzey Amerika dışında Batı Amerika'da yaşayanlar ise yine Güneş doğumundan önce Ay tutulmasının en karanlık haline şahitlik edebilecek. Tam Ay tutulması, Alaska, Pasifik Okyanusu, Yeni Zelanda, Batı Avrupa ve Doğu Avustralya ile Japonya‘dan da izlenebilecek.
Editör: Megabayt Haber