Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!
Bir grup bilim insanı, gezegenimizdeki son buzul çağından sonra deniz seviyelerinin ne kadar yükseldiğini ortaya çıkaran bir araştırma yaptı. Araştırmadan elde edilen veriler, iklim değişikliğinin olası sonuçlarına dair yeni bilgiler sağlıyor.
Buzul Çağı'ndan sonraki ısınma ile buzulların erimesinin deniz seviyesinin yükselmesine neden olduğunu biliyorduk. Yeni bir çalışma, bu deniz seviyesindeki yükselmenin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor.
Birleşik Krallık'taki en saygın üniversitelerden biri olan Durham Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmaya göre, gezegendeki son buzul çağını izleyen eriyik deniz seviyesini 18 metre yükseltti. Açıktır ki bu artış bizim zaman algımızla kısa sürede olmadı. Araştırmalar, Buz Devri'nden sonraki 500 yıllık periyotta deniz seviyesinin her yüz yılda yaklaşık 3,6 metre yükseldiğini gösteriyor. Deniz seviyesinin her yüzyılda 3,6 metre yükselmesi "hızlı" yükselişi işaret ediyor.
Deniz seviyesindeki hızlı yükselmeden hangi buz tabakasının sorumlu olduğu da tespit edildi:
Son buzul çağının sonundaki araştırmalardan elde edilen verilere göre, yaklaşık 14.600 yıl önce, deniz seviyesi tüm erime döneminden yaklaşık 10 kat hızlı gerçekleşti.. Araştırma ekibi ayrıca hangi buzdağının bu hızlı erimeye neden olduğunu belirledi. Şimdiye kadar, konuyla ilgili genel yargı, Antarktika buz tabakasının erimesinin bu dalgalanmaya neden olduğuydu. Bununla birlikte, en son araştırmanın ardından, Antarktika'nın büyüme üzerinde en az etkiye sahip olduğu bulundu. Ana buz tabakalarının Kuzey Amerika ve Avrasya buz tabakaları olduğu bulundu. Araştırma ekibi şimdi bu devasa buz tabakasının erimesine neyin sebep olduğunu belirlemeyi ve buzulların erimesinin okyanus akıntıları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmayı planlıyor. Bu çalışmalar, bugününkine benzer gelecekteki buzul erimelerini anlamamıza ve önlememize yardımcı olacak sonuçlar verecektir.
Editör: Megabayt Haber