Amsterdam Üniversitesi'nden fizikçilerden oluşan bir ekip, kara deliklerin davranışını güvenli ve kontrollü bir ortamda incelemek için olay ufkunu oluşturdu.

Genel görelilikte olay ufku, ışık ve maddenin artık kaçamadığı bölgeyi çevreleyen sınır kuşağına denir. Ayrıca olay ufkunda, ötesinde bilinen yasaların açıklama olanağı henüz mümkün değildir. Bunun yanı sıra, olay ufkunda ne olup bittiğini bilmenin bir yolu yoktur. 

kara delik (4)

Kara delik garip ışıltılar saçtı

Science Alert'ta yayınlanan bir rapora göre, karadelik, ilk kez Stephen Hawking'in kendisi tarafından teorileştirilen nadir bir radyasyon biçimini ortaya çıkardı.

Araştırma ekibi, laboratuvarda bir analog oluşturarak Hawking radyasyonunun özelliklerini analiz etmeye başladı. Ancak, kara deliğin garip bir ışıltı yaymaya başlamasına üzerine tüm bilim insanları bu ilginç fenomeni şaşkınlıkla karşıladılar.

NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop! NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop!

kara delik (1)

Hawking radyasyonu, kara deliğin uzay-zamanı yırtmasının neden olduğu kuantum dalgalanmalarındaki bozulmalardan parçacıklar oluşturarak meydana gelir.

Radyasyon kendini görünür bir parıltıyla gösterir, bu bir kara deliğin olay ufkunun hiçbir ışığın veya maddenin kaçamayacağı bir alan olması gerektiği için garip bir durumdur.

Uzaydaki en garip ve en gizemli anomalilerden biri olan kara delikler, o kadar yoğun nesnedirler ki, kara deliğin merkezinin belirli bir menzil içinde bulunan hiç bir hız ve ışık içine çekilmekten kurtulamaz.

Bilim uzmanları, Physical Review Research tarafından yayınlanan makalelerinde, "Bu, çeşitli yoğunlaştırılmış madde ortamlarında yerçekimi ve kavisli uzay-zamanların yanı sıra temel kuantum-mekanik yönleri keşfetmek için bir alan açabilir."

kara delik (1)-1

Bilim insanları, Hawking radyasyonunun yalnızca belirli bir "sıçrama genliği" aralığında termal olduğunu ve yalnızca "düz" bir tür uzay-zamanı taklit ederek başlayan simülasyonlar altında meydana geldiğini belirtiyor.

Hawking radyasyonunun yalnızca belirli durumlar aralığında termal radyasyon yayabileceğini ve yalnızca yerçekimine bağlı olarak uzay-zaman bükülmesinde bir değişiklik olmasının mümkün olabileceği belirtildi.

Editör: Enes Sapmaz