Pasifik Okyanusu'ndaki Bikini Atolü sakinleri, 1946'da nükleer bomba testler için taşınmak zorunda kalmıştı. Ada sakinlerinin taşınması üzerine ABD ordusu, 1958'e kadar süren nükleer testlede bulundu.
167 kişiden oluşan ada sakinlerine, taşınma nedeni olarak ise gelecekteki savaşları önlemek için çeşitli testler gerçekleştirmenin gerekli olduğu söylendi. Ancak savaşları önlemenin yerine ABD, testlerden bir yıl sonra Hiroşima ve Nagisaki'deki yıkıcı nükleer saldırılara başvurdu.
23 nükleer bomba patladı
Bikini Atolü, ABD kontrolü altında olduğu zamanlarda, bombardıman uçaklarının kalkabileceği bir üssün 1000 mil yakınında olması nedeniyle test alanı olarak seçilmişti. Ayrıca adanın resifi dahil olmak üzere, havada ve su altında toplam 23 nükleer silah ateşlendi.
Testler arasında, 1 Mart 1954'te patlatılan bir termonükleer bomba da vardı. 15 megaton TNT eş değerindeki bombayı yanlış hesaplayan bilim adamları, patlatılan bombanın 4 ila 8 megaton TNT gücünde olmasını beklediler. Ancak ne yazık ki patlatılan bu bomba, Hiroşima ve Nagisaki'ye atılan bombalardan 1000 kat daha güçlüydü.
Ada yaşanılabilecek şartlarda değil
Testlere başlamadan önce, ada sakinlerine gelecekte adaya geri dönebilecekleri söylenmişti ve hatta 1970'de bazı aileler geri dönmüştü. Ancak çeşitli testlere tabi tutulan adanın, stronsiyum-90 ve sezyum-137 seviyelerinde yüzde 75 artış yakalandı. Bunun yanı sıra eski sakinlerin çoğu kalıcı olarak 450 mil uzaktaki Kili adasına yerleştirildi, bazıları ise Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamaya başladı.
Deniz yaşamı adapte olmayı başardı
Aradan geçen uzun süreye rağmen uzmanlar hala adanın ziyaret edilmesinin güvenli olmadığını belirtiyor. Nükleer bölgenin insanların uğramasına kapalı olmasına rağmen, 2017'de Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları, 'Krater veya Bikini Atolü'nde yaşayan çok sayıda deniz yaşamı' keşfetti.
Mağdur ailelere tazminat ödendi
Yıllarca süren testlerin ardından, Amerika Birleşik Devletleri adanın eski sakinlerine ve soyundan gelen ailelere nükleer test programı ve evlerinden ayrılmanın yol açtığı hasar için 125 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.
Radyasyonlu ada, SüngerBob KareŞort'a ilham kaynağı oldu
Haberimizde bahsettiğimiz Bikini Atolü, SüngerBob dizisinin kurgusal bir sualtı şehri olan Bikini Kasabası'na ilham kaynağı olduğu belirtiliyor.
Değerli düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle yorumlarda paylaşabilirsiniz.