Dişiniz için karbonat kullanıyorsanız bu habere dikkat! Dişiniz için karbonat kullanıyorsanız bu habere dikkat!
Hayatımızda neredeyse her an maruz kaldığımız mikroplastikler, şimdi de içtiğimiz çaya karıştı. Doç. Dr. Meral Yurtsever'in yaptığı araştırmada, bir demlik poşet çaydan suya tam 13 bin miktroplastik parçası geçtiği ortaya çıktı. TÜBİTAK'ın bir projesi olarak gerçekleştirilen araştırmada demlik poşet çaylar ile sallama çaylar incelendi. Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Yurtsever, araştırma kapsamında oldukça endişe verici sonuçlara ulaşıldığını açıkladı.

Tek bir poşet çaydan 13 bin mikroplastik

İçtiğimiz poşet ve demlik sallama çayların adeta bir mikroplastik deposu olduğunu ortaya çıkaran araştırma, oldukça endişe verici. Doç. Dr. Meral Yurtsever, farklı markalarda 11 sallama çay ile 11 demlik poşet üzerinde incelemelerde bulundu ve sonuç olarak sallama çayların 4 tanesinde, demlik poşetlerin ise neredeyse tümünde mikroplastik tespit edildi. Yurtsever, bir demlik poşet çayın içerisinde ortalama 13 bin adet mikroplastik parçasının olduğunu açıkladı. Yurtsever, "Benim incelediğim 11 demlik poşetinin tamamının plastik katkılı olduğunu ve bu plastiklerin de polyester, polipropilen, polietilen olduğunu gördüm." diye konuştu Açıklamalarına devam eden Yurtsever şunları söyledi:
"Bir de yeni nesil yeni moda poşet çaylar var ama poşet çay dediğim stick çaylar, kalem çay diye de geçiyor. Baktığımızda bunlar bir çubuk görünümünde ve delikleri var, içinde de çay var. Bunu analiz ettiğimizde polipropilen malzeme ile kaplanmış olduğunu gördük ve bundan da içeceğimiz çaya plastik salımı oluyor."

Hangi türde çayları tercih etmeliyiz?

Poşet çay yerine dökme çay kullanılmasını tavsiye eden Yurtsever, "Tüketicinin aslında çok ambalaj içermeyen ürünlere yönelmesi daha doğru olur. Dökme çayları tercih edebiliriz. Poşet çaylar, tamam, pratikliği inkar edilemez ama gerçekten çevreye ve insana etkileri ve yükü olabilir. Sadece mikroplastik kirliliği açısından değil. Poşet çayları düşündüğümüzde o ilave poşet, etiket, zımba ya da yapıştırıcı, pamuk iplik vs. düşündüğümüzde ekstradan çöp üretmiş oluyoruz ama dökme çay kullandığımızda doğrudan onu alıp bir çaydanlıkta demliyoruz." dedi. Doç. Dr. Meral Yurtsever, hayatımızın her alanında tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını bırakmamız gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı. Unutmayın hem kendi sağlığımız hem de yaşadığımız dünyanın sağlığı için mümkün olduğunca az plastik atık üreten şeyler kullanmalıyız.
Editör: Megabayt Haber