Öne Çıkanlar

Türkiye'nin ilk grafen seri üretim tesisi açıldı! Grafen nedir? Nerelerde kullanılır?

Geleceğin en önemli materyallerinden olabileceği tahmin edilen Grafen ile ilgili Türkiye'den önemli bir atılım geldi. Nanografi isimli yerli firma Grafen

Grafen ile ilgili Türkiye'den önemli bir atılım geldi. Nanografi isimli yerli firma Grafen üretimi yapacağı tesisini resmen açtı. Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) kurulan tesis ile Türkiye, Grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katıldığı açılış töreninde önemli bilgiler verildi. Bakan Varank, “Çevre dostu, düşük maliyetle ve endüstriyel boyutta üretim yapacak tesis, kapasitesiyle dünyanın en büyük grafen üretim merkezlerinden olacak.” dedi.

Grafen nedir?

Karbon atomlarının altıgen olarak geometrik şekilde bir araya gelerek oluşturdukları maddeye Grafen denir. Yapısı sebebiyle elektriği çok iyi iletir. Elektrik bal peteğine benzeyen grafen üzerinden kolaylıkla yol alır. Geleceğin materyali olacağı dile getirilen Grafen'in bazı özellikleri şöyle: Grafen bir ametaldir ve iki boyutlu bir malzemedir. Grafen; Çelik ve elmastan daha sert bir malzemedir. Bilinen en ince ve hafif malzeme olması tercih sebeplerinin başında yer alır. Mükemmel bir ısıl iletkendir ve ısıyı her yöne iletir. Elektrik akım düzeyi çok yüksektir ve saydam bir malzemedir. Akım düzeyinin yüksek olması ve ametal olması elektrik akımını metal olmadan iletilmesi gereken durumlarda kurtarıcı bir malzemedir.

Grafen nerelerde kullanılır?

Teknolojinin gelişmesinde büyük katkısı olan grafenin birden fazla üretim yöntemi vardır. Kimyasal buhar biriktirme, SİC ’in bozundurulması, grafen oksidin indirgenmesi, mekanik pullandırma gibi yöntemlerle üretilebilir. En elverişli yöntem ve iyi çıktı sağlandığı için grafen oksidin indirgenmesi olan yöntem tercih edilir. Sıcaklık, işleme süresi, indirgeyici türü göz önüne alınarak kimyasal yöntem ile grafen oksit, grafen oksitten de indirgeme yoluyla grafen eldesi sağlanır. Grafenin kullanım alanlarından en iyi bilineni kurşun kalem uçlarıdır. Metal parçalarda yağlayıcı olarak görev yapar. Aküler, bilgisayar çipleri, DNA dizilimi, enerji üretimi, su geçirmeyen kıyafetler, radyo aktif maddelerin daha kolay temizlenmesi gibi çeşitli kullanım alanları vardır.  
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }