Türkiye Uzay Ajansı'nın sosyal medya hesabından, TUA'nın 4. kuruluşunun yıl dönümüne özel görseller paylaşıldı.

Türkiye'nin ilk uzay aracının görsellerinin yer aldığı paylaşımda, S-Bant alıcı ve verici yama antenler, sabit güneş panelleri, hareketli güneş paneli, yardımcı itki motorları, ana itki motorları, yıldızizler, yönlendirilebilir X-Bant anteni, yüksek etkili kamera gibi teknolojiler bulunuyordu.

Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor! Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor!

Türkiye'nin ilk uzay aracı iki ayrı modülden oluşacak

Türkiye Uzay Ajansı'ndan gelen bilgilere göre, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından tasarlanan uzay aracı iki ayrı modüle sahip olacak.

Uzay aracının platform modülü, Ay'a ulaşmak için gereken ateşlemelerin yapılması, bunun yanı sıra Dünya'nın uydusuna ulaştıktan sonra gerçekleştirilecek görüntüleme ve bilimsel veri toplama gibi görevlerin yerine getirmesi için gereken çeşitli bileşenleri barındırıyor.

Uzay aracının bileşenleri, veri toplama, haberleşme, güç ve yönelim sistemi ve yörünge kontrol alt sistemleri gibi önemli ekipmanlardan oluşuyor. Ayrıca alt sistemlerle aracın uçuş ve komuta kontrol yazılımlarının hepsi TÜBİTAK UZAY tarafından geliştiriliyor.

türkiye uzay ajansı (1)-1

Aracın yön tayini sistemleri kapsamında araç yüzeylerinde birçok algılama sistemi de bulunacak. Bu yıldızizlerler, yıldızların fotoğraflarını çekip hafızasındaki haritayla karşılaştırarak aracın hangi yöne baktığını saptamasında yardımcı olacak.

Yüksek çözünürlüklü kameralarla 5 kilometre genişlikteki bir alanı 1 metreden daha iyi çözünürlükte yakalayabilen görüntüler elde edilebilecek. Geniş açılı video kameralarıyla Ay'a transfer, Ay yörüngesi ve yüzeye iniş aşamaları kapsamındaki operasyonlar sırasında çeşitli video görüntüleri alınabilecek.

Çift (Hibrit) itiş sistemi yörünge yükseltme görevinde kullanılarak çift yakıtlı kimyasal itiş sistemi ile yörünge ve yönelim ateşlemeleri gerçekleştirilebilecek.

Türk uzay aracında özel güneş panelleri kullanılacak

Ay yörüngesinde gerçekleşen operasyonlar sırasında +Z yönü sürekli olarak Ay yüzeyine, -X doğrultusu ise uçuş yönüne doğru uçuş gerçekleştirilecek. TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü'nde üretilecek olan sabit güneş panelleri, aracın hem +X hem de -X yüzeylerinde yer alacak. Böylece bu tasarım sayesinde güneş panellerinden bir tanesi sürekli olarak güç üretebilecek.

AYAP-1 görevi ile operasyonel uzay tecrübesi edinilkten sonra AYAP-2 iniş aracında tamamen sabit güneş panelleri kullanılmaya başlanacak.

Bunların yanı sıra TÜBİTAK, uzay aracında TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilecek ve S ve X bant olmak üzere birbirinden farklı iki frekans bandında çalışan haberleşme sistemi olacak. Ayrıca S-Bant ile uzay aracı sağlık ve durum bilgileri bilgilendirmesi gerçekleştirilecek ve yön yörüngesini belirleme için kullanılacak mesafe ölçümleri de bu haberleşme sistemi üzerinden gerçekleşecek.

türkiye uzay ajansı (1)

Yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilecek S-Bant antenlerin huzmesinin geniş olması nedeniyle Dünya'daki yer istasyonlarını görmek için yönlendirme ihtiyacı bulunmuyor. Bu sebeple acil durumlarda da bu sistem üzerinden haberleşme sağlanacak. Konumlandırılabilir X-Bant anteniyle yüksek hacimli veriler Dünya'ya aktarılırken, uzay aracının durum bilgileri de bu sistem üzerinden aktarılabilecek.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanından ilk astronot açıklaması geldi

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Milli Uzay Programı çerçevesinde Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi için son aşamaya toplamda 5 adayın kaldığını ve bu 5 kişinin de görevi yapabilecek vasıfta olduğunu söyledi.

türkiye uzay ajansı (2)

Hüseyin Yıldırım, Milli Uzay Programı'yla uzaya yolculuk yapacak astronotların seçiminde sona yaklaşıldığını, 15 adaydan geriye 5 adayın kaldığını açıkladı.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım'ın açıklamaları şu şekildeydi: "Son 15 kişiyi benim başkanlığını yaptığım bir 5 kişilik bir jüri ile değerlendirdik ve rakamı beşe kadar düşürdük. Bu jürinin içerisinde işbirliği yaptığımız Amerikan Axiom Space şirketinin baş astronotu Michael Allegra da dahil olmak üzere şirketin yetkilileri de vardı.

"Yani aslında 5 aday şu anda var. Bunu söyleyebilirim. 5'i de bu görevi yapabilecek kalitede insanlar. 5'i de bütün testlerden geçmiş durumda. Hakikaten Axiom Space'in 5 defa uzaya çıkmış olan baş astronotun da ifadesiyle bu 5 arkadaşımızın hepsi bu görevi yapabilecek kabiliyette. Ama takdir edersiniz ki isimlerini benim açıklamam doğru olmaz, çünkü bunlardan 2 tanesi seçilecek biri asil biri yedek olarak. Son durumu Sayın Bakanımıza Mustafa Varank beye arz ettik. Kendisi de Cumhurbaşkanımızla görüşerek bunu inşallah yeni yılda sayın cumhurbaşkanımız güzel bir programla açıklayacak. Sonra da derhal bu 2 kişi Amerika’ya giderek orada eğitimlerine başlayacak. Yaklaşık 5 ay kadar sürecek bir eğitim alacaklar."

Editör: Enes Sapmaz