Georgia Üniversitesi'nden (UGA) bilim insanları, veganlığın çevresel zararından birkaç soya fasulyesi ürününün sorumlu olduğunu buldular. Vegan diyetinde yaygın olan tofu ve tempeh gibi soya fasulyesi ürünleri, üretimlerini ormansızlaşmaya ve yaşam alanı kaybına katkıda bulunabileceği yerlerden ithal edildiği belirtildi. Ayrıca soya fasulyelerini yüzbinlerce kilometre uzağa nakletmenin de yarattığı kirlilik ve çevresel etki, kendi başına bir çevresel felaket olduğu söylendi.

soya (1)

UGA araştırmacıları, başka bir örnek olarak genellikle vegan olarak tereyağı veya hayvansal yağlar yerine kullanılan hurma yağından da bahsetti. Hurma yağı en çok Endonezya, Malezya, Tayland ve Nijerya'dan ithal edilir. Bununla birlikte, söz konusu ülkelerdeki yerel ekosistemlerin "milyonlarca hektar orman hurma yağı üretimi için yerle bir ettiğinden, ormansızlaşma ve biyolojik çeşitlilik kaybı nedeniyle harap olduğunu" buldular.

Araştırma yazarlarına göre, birçok insan, et tüketimini azaltırlarsa, çiftlik hayvanlarından kaynaklanan sera gazlarının azaltılacağına ve iklim değişikliğinin hafifletileceğine inanıyor. Ancak hayvanlardan ziyade genel yiyecek sektörlerinin nasıl çalıştığına odaklanılması gerektiğine dikkat çektiler.

Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!

Çalışma yazarı Amy Trauge, "Hayvancılık, hem bir çiftlik sisteminin sürdürülebilirliği hem de iklim değişikliğinin hafifletilmesi için çok önemlidir" dedi.

Editör: Enes Sapmaz