Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor! Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor!

Güneşin ayrıntılı olarak incelenmesi için tasarlanan Parker Solar Probe aynı zamanda gezegenleri de yörüngelerinden geçerken yakından incelememize fırsat tanıyor. Bu sonda Güneş etrafındaki yörüngesini oluştururken Venüs'ü yedi yıllık görevi boyunca toplam yedi kez görüntüleme imkanı yakalayacak. Güneşi anlamamıza yardımcı olan yolculuğunda gezegenlerin yer çekimi kuvvetini kullanması şaşırtıcı görüntüler ortaya çıkaracak gibi gözüküyor.

 
11 Temmuz 2020'de kaydedilen, Parker'ın Güneş'le planladığı yedi karşılaşmanın üçüncüsünde Venüs'ün büyüleyici yeni bir görüntüsü dünyaya ulaştı. Bu fotoğraf, Parker Solar Probe için Geniş Alan Görüntüleyicisi (WISPR) tarafından gezegenin gece tarafına 12.380 kilometre (7.693 mil) uzaklıktan çekildi.
 

WISPR

WISPR kamera, görünür ışıkta Güneş'in iç helyosferini  görüntülemek ve güneş rüzgârını incelemek için tasarlandı. WISPR, radyasyonla sertleştirilmiş Aktif Piksel Sensör CMOS dedektörlü iki adet kamera kullanıyor. Bu dedektörler, daha hafif oldukları ve daha az güç kullandıkları için geleneksel CCD'lerin yerine kullanılmakta. Ayrıca, Güneş'e yakın büyük bir endişe kaynağı olan kozmik ışınlardan ve diğer yüksek enerjili parçacıklardan kaynaklanan radyasyon hasarının etkilerine karşı daha az hassastırlar. NASA, kameranın lensleri hakkında uzay teleskopları için kullanılan yaygın bir cam türü olan ve aynı zamanda tozun etkilerine karşı yeterince sertleştirilmiş olan BK7'den yapılmıştır "dedi. Venüs'ün bu yeni görüntüsü, gezegenin kenarını çevreleyen parlak bir halkayı gösteriyor. Araştırmacılar bunun gece parıltısı olabileceğine inanıyor. Oksijen atomları olarak yayılmakta olan ışık, güneş ışığında parçalanıp moleküller halinde yeniden birleşiyor.  

Afrodit Terra'ya mercek tutuldu

Görüntünün merkezine yakın olan karanlık bölge, Venüs yüzeyindeki en büyük yayla bölgesi olan Afrodit Terra'dır. Bu jeolojik oluşum, çevredeki araziden yaklaşık 30 derece Santigrat (85 F) daha soğuk olduğu için karanlık görünmektedir. Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan (APL) WISPR proje bilimcisi Angelos Vourlidas,"Bulutları görmeyi bekliyorduk ama kamera Venüs'ün yüzeyini görüntüledi" dedi. Bu, WISPR'nin Venüs'teki zemin özelliklerini bu kadar net görmesini beklemeyen araştırmacılar için biraz sürpriz oldu. Bu görüntü mühendisleri ve gökbilimciler için büyüleyici bir soru ortaya çıkarmaktaydı. WISPR Venüs'ün bulutlarını neden bu kadar net görebiliyordu?
Editör: Megabayt Haber