New Scientist dergisine göre, astronomik araştırmalarla bilinen
Dark Energy Survey, yapay zeka teknolojilerini kullanarak
100 milyon galaksinin görüntülerini analiz etti.
Araştırmacılar, galaksilerden elde edilen veriler ile
karanlık maddelerin evrendeki dağılımını gösteren en ayrıntılı ve en büyük haritayı çıkardı.
Işığı kırmadığı veya yansıtmadığı için görünür olmayan ve diğer maddeler üzerindeki etkisi yalnızca kütle-çekim etkisiyle tespit edilebilen karanlık madde parçacıklarının, sanılanın tersine evrende daha düzgün ve yayılmış şekilde olduğu araştırmacılar tarafından gözlemlendi.
Şili’deki
Victor M Blanco teleskopunu kullanan araştırmacılar, çalışmanın evrenin nasıl oluştuğunu ve evrimleştiğini anlamaya katkı sağlayacağını belirtti.
Karanlık madde
Evrendeki toplam madde miktarının yaklaşık
%84’ünün karanlık madde olduğu düşünülüyor. Pek çok araştırma grubu, karanlık madde parçacıklarını belirlemek için çalışsa da karanlık maddeyi oluşturan parçacıkların niteliği, günümüzde hala tartışma konusu.
Kozmoloji ve astronomi ile ilgili gözlemleri açıklamak için öne sürülen bir madde türü olan karanlık maddenin parçacıkları, ışıkla etkileşmediği için doğrudan gözlemlenemiyor ancak çevrelerinde sebep oldukları etkiler sayesinde varlıkları anlaşılabiliyor.
Araştırmanın sonuçları, İngiliz Kraliyet Gökbilim Derneği yayını "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society" dergisinde yayımlandı.
Editör: Megabayt Haber