Northwell Health'in Feinstein Biyoelektronik Tıp Enstitüsü tarafından geliştirilen yapay zeka destekli beyin implantı teknolojisi, onun kolunu istediği gibi hareket ettirmesine ve kız kardeşinin elini tuttuğunu hissetmesine olanak sağladı.

Araştırmacılar, öncelikle beyinde kol hareketlerinden ve ellerdeki dokunma duyusundan sorumlu kısımları belirlemek için aylar harcadı. Daha sonra, dört ay önce gerçekleştirilen 15 saatlik bir cerrahi prosedürle beyne mikroçipler yerleştirildi. Bu mikroçipler vücudun içinde yer alırken, başın üstünde harici bağlantı noktaları da eklenerek beynin düşünceleri bilgisayar tarafından yorumlanıp eyleme dönüştüren yapay zeka (AI) algoritmalarıyla entegre edildi.

Araştırmacılar bu yaklaşımı "düşünce güdümlü terapi" olarak adlandırıyor, çünkü her şey hasta tarafından düşünceyle başlatılıyor. Örneğin hasta elini hareket ettirmeyi düşündüğünde, beyin implantı bilgisayara sinyaller gönderiyor ve bilgisayar da omurgasındaki ve el kaslarındaki elektrot yamalarına hareketi uyarıcı sinyaller gönderiyor. Duygu hissini sağlamak için ise parmak uçlarına ve avuç içlerine sensörler yerleştirildi.

Keith Thomas, bu sistem sayesinde kolunu istediği gibi hareket ettirebiliyor ve laboratuvarda ablasının elini tuttuğunu hissedebiliyor. Araştırmacılar, Thomas'ın beyin implantına bağlı olması gerektiğini düşünürken, sistemin kapalı olduğu dönemlerde bile iyileşme belirtileri gösterdiğini ifade ediyorlar. Hatta çalışma başladığından beri kol gücünün "iki katından fazla arttığı" ve ön kol ve bilekte yeni hislerin hissedilmeye başlandığı belirtiliyor.

Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor! Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor!

Özellikle felçli hastalar için umut vadeden bu teknoloji, düşünce odaklı terapi yöntemiyle beyin, vücut ve omuriliği elektronik olarak birbirine bağlayarak, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Araştırmacılar, bu teknolojinin gelecekte felçli hastalara daha bağımsız ve dolu dolu bir yaşam sunabileceğini düşünüyor. Daha fazla çalışma ve geliştirme yapıldığında, bu teknolojinin daha da ileriye taşınması ve felçli hastaların yaşamını dönüştürmesi hedefleniyor.

Editör: Enes Sapmaz