Elon Musk artık neden tweet atmıyor? Elon Musk artık neden tweet atmıyor?
Yargıtay 18. Ceza Dairesi'ne göre hakaret içerikli tweet'leri retweet'leyenler de paylaşımı yapan asıl kişi kadar suçlu sayılacak. Yargıtay 18. Ceza Dairesi, sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili kısıtlamalarla iligli çok tartışılacak bir karar verdi. Twitter üzerinden yapılan hakaret içerikli paylaşımları retweet’leyen Twitter kullanıcılarının da paylaşımı yapan gibi suçlu olduğuna karar verildi. Gönderinin ne amaçla Retweet edildiğinin de yargı sürecinde pek bir öneminin olmadığı vurgulandı.

3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası

Sosyal medya üzerinden belli kişi ya da gruplara yapılan hakaretler, 3 aydan 2 yıla kadar hapis ile cezalandırılıyor. Yani artık yeni düzenlemeyle bu ceza hakaret içerikli gönderiyi paylaşanlar için de uygulanacak. Retweet’leme işleminin hakareti desteklemek için ya da yalanlamak için yapılmış olması, yargılama sürecinde bir fark yaratmayacak. Hukukçuların açıklamalarına göre "yaptığım her retweet gönderiyi onayladığım anlamına gelmez, retweetlerden sorumlu değilim" gibi ifadeler, retweet yapan kişiyi kurtarmayacak. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay, alınan kararı TRT Haber’de katıldığı yayında şu sözlerle açıkladı:
"Ceza kanununda bireylerin bazı tutum ve davranışları yapmaları yasaklanmıştır. Hakaret suçunu sosyal medya yoluyla işleyenlerde öncelikle tweeti atan suçludur. Yargıtay 18. Ceza Dairesi de bu tweeti yayan kişiyi aynı şekilde suça iştirak etmiş olarak görmüştür. Daha önceki kararları da zaten bu yönde olmuştur. Yani bir fiil birisi tarafından işlenmiş ve başkası da aynı fiili aynı yol ve yöntemlerle yaymışsa o fiili işlemiş sayılmaktadır"
Altay, sosyal medyada paylaşılan haberlerinin doğruluğunun da kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Doğruluk sağlansa bile haber üslubuna dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Atay, "Retweet edilen haberin insanların değer yargılarına uygun olup olmadığı kontrol edilmesinde fayda var" dedi.
Editör: Megabayt Haber