NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop! NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop!
2004 yılında Japonya'nın güney kıyısındaki küçük bir adada Hadrosaur (ördek gagalı dinozor) familyasına ait kalıntılar bulunmuştu. Yıllar önce başlayan ve günümüze kadar devam eden çalışmalar bugün itibariyle sonuç verdi. Araştırmayı sürdüren ekip, fosilin daha önce keşfedilmemiş bir tür olduğunu ifade ederek, yeni türe "Yamatosaurus izanagii" adını koydu. Hardosaur familyasını genişleten bu keşif, 2019'da aynı familyaya ait Kamuysaurus adlı bir türü keşfeden ekip tarafından gerçekleştirildi. Daha önce bulunan fosiller ve en son keşfedilen fosiller, geç Kretase döneminden Japonya’da keşfedilen ilk dinozorlar olma özelliğini taşıyor. Bu bağlamda Japonya'da dinozor döneminin sonunda hangi dinozorların yaşadığını aydınlatıyor.

Dinozorlar evrim mi geçirdi?

Hardosaur familyasına yeni katılan Yamatosaurus türünü familyada benzersiz kılan bazı özellikler bulunuyor. Yamatosaurus, diğer türlere göre farklı bir diş yapısına sahip. Hardosaur familyasının aşındıkça veya düştükçe yeri doldurulan, yanaklarında taşıdıkları yüzlerce diş vardı. Bu yüzden Yamatosaurus'taki dişlerin sayısı ve gelişimi büyük ölçüde değişim gösteriyor. Öte yandan türün diğer türlere göre farklı bitki türleri ile beslendiği düşünülüyor. Ayrıca bilim insanları, bulunan fosille birlikte iki ayaklıların dört ayaklı türlere evrimine ışık tutan bir keşif daha yaptılar. Dinozorun kollarında ve ön ayaklarında "beklenmedik bir gelişim" olduğu kaydedildi. Bu beklenmedik gelişim, dinozorun evrim sürecinde olduğunu işaret ediyor. Dinozorların nasıl göç ettikleri hakkında bilim insanları, hardosaurlar'ın Asya’dan şu anki adıyla Alaska'ya Bering kara köprüsü üzerinden geçtiğini, neredeyse tüm Kuzey Amerika'ya yayılmış olabileceğini düşünüyor.
Editör: Megabayt Haber