Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!
Bilim insanlarının yeni keşfettiği bir gezegen, yıldızı etrafındaki dönüşünü sadece 8 saatte tamamlıyor. Yani bu da 1 yılın yalnızca 8 saat sürmesi anlamına geliyor. Dünya'yı ele aldığımızda yıldızı Güneş etrafındaki dönüşünü 356 gün 6 saatte tamamlıyor ve bu süreyi biz 1 yıl olarak tanımlıyoruz. Fakat zaman kavramı uzayda çok farklı olabiliyor. Gök cisimlerinin hareketleri, hızları, büyüklükleri, konumları gibi farklılıklar zaman kavramını değiştirebiliyor. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi, Gezegen Araştırmaları Enstitüsü’nden gök bilimciler GJ 367 b adını verdikleri yeni bir gezegen keşfetti. Bu gezegen üstünde incelemelerini sürdüren araştırmacılar, burada 1 yılın sadece 8 saat sürdüğünü tespit etti.

Dünya'dan küçük

Scinece dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Dünya'dan oldukça küçük olan ve yıldızına çok yakın olan bu gezegen, yıldızı etrafındaki gönüşünü sadece 8 saatte tamamlıyor. Yani GJ 367 b adlı bu gezegende 1 yıl, sadece 8 saat sürüyor. GJ 367 b'nin, Dünya'nın kütlesinin sadece yarısı kadar ve 5.500 mil çapa sahip Mars'tan biraz daha büyük olduğu belirlendi. Günümüze kadar keşfedilen öte gezegenler arasında en küçüğü olan GJ 367 b ile ilgili araştırmanın baş yazarı Kristine Lam şunları söyledi: "Yarıçapının ve kütlesinin kesin olarak belirlenmesi, GJ 367 b'yi kayalık bir gezegen olarak sınıflandırmamızı sağladı. Gezegeninin Merkür ile benzerlikleri var. Karasal gezegenler statüsüne alabileceğimiz bu gezegen, ikinci bir dünya aratışında araştırmalarımıza yardımcı olacak"

Yaşam mümkün değil

Dünya ile benzerlikleri bile olsa aşırı yüzey sıcaklığı nedeniyle bu gezegende yaşam mümkün değil. Yüzey sıcaklığı demiri bile buharlaştırabilecek kadar yüksek. Gezgenin yıldızı Güneş'ten daha küçük ve soğuk olmasına rağmen, gezegen ile arasındaki mesafenin çok kısa olması nedeniyle, gezegen üzerindeki sıcaklık 1482 santigrata kadar çıkabiliyor. Araştırmacılar gezegenin bu kadar sıcak olmasını, dış manto adı verilen dış katmanının tamamının kaybetmiş olabileceğiyle açıklıyor. GJ 367 b isimli gezegenin incelemesi, gök bilimcilerin gezegenlerin ve gezegen sistemlerinin nasıl oluştuğuna dair daha fazla bilgi verecek.
Editör: Megabayt Haber