Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!
Amerika Birleşik Devletleri'nde uzun süredir etkili olan muson yağmurları, "yaşayan fosil" olarak adlandırılan ve uzun süredir uykuda olan Üç Gözlü Dinozor Karidesleri'nin uyanmasına neden oldu. Dünya son gün yıllarda iklim krizinden hiç olmadığı kadar etkilenmeye başladı. Her gün iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan yeni bir haberle karşılaşıyoruz. Son olarak ABD'nin Arizona eyaletinde bu yaz normalin çok üstünde etkili olan muson yağmurları nedeniyle, uzun süredir uykuda olan bir canlı türü tekrar ortaya çıktı. Yağışların etkili olmasıyla birlikte eyaletin kuzeyindeki Wupatki Ulusal Anıtı’nda bir gölet oluştu. Söz konusu bölgede yıllardır uygun şartların oluşmasını bekleyen Triops adı verilen kabuklular yumurtadan çıktı.

Üç Gözlü Dinozor Karidesi

Yaklaşık 400 milyon yıldır değişim geçirmemesi nedeniyle bu canlılara ‘yaşayan fosil’ ya da ‘üç gözlü dinozor karidesi’ adı veriliyor. Uzmanların açıkladığına göre, Triops yumurtaları yeterli yağış ve uygun ortam oluşana kadar yıllarca aktif hale gelmeden kalabiliyor. Uygun şartlar oluştuğunda yumurtadan çıkıyor ve bir haftada erişkin formuna geliyorlar. Daha sonra çiftleşen canlılar yeni yumurtalarla bir döngü oluşturmaya başlıyor.

90 gün ömürleri var

Bu döngünün hızlı gerçekleşmesinin sebebi Triopsların ömrünün oldukça kısa olması. Göl kurumadan önce yeni yumurtalar üretmeleri gereken canlıların ömrü ortalama olarak 90 gün olarak belirtiliyor. Bölgedeki yırtıcı kuşların hedefi olan Triopslar için bu süre daha da kısalabiliyor.
Editör: Megabayt Haber