ABD federal Mahkemesi, Zoom’un eski bir çalışanının, 1989 Tiananmen Meydanı katliamını anmak için yapılan toplantıları manipüle etmeye çalıştığını, toplantıları kesme girişiminde bulunduğunu tespit etti. Ülkesindeki muhalif kesimlere ve Uygun Türklerine yönelik tutumuyla dünya genelinde tepki çeken Çin ile Zoom arasında iş birliği olduğundan şüpheleniliyor.
Brooklyn’de görülen davada Julien Jin olarak bilinen Zoom’un eski çalışanı için 10 yıl hapis isteniyor. Mahkemede Zoom şirketinin adı zikredilmese de Zoom, spekülasyonların önünü almak istiyor. Zoom’dan yapılan açıklamada, federal mahkeme ile tam bir iş birliği yürütüldüğü ve konuya ilişkin iç soruşturma yapıldığı aktarıldı. Öte yandan Zoom, böyle bir olayın yaşandığını da doğruladı.
Hassas bilgiler ele geçirilmiş olabilir
1989 Tiananmen Katliamını anmak isteyen kişiler, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan bir webinar düzenlemek istemişlerdi. Zoom’un eski çalışanı bu konferanslara katılan kullanıcıları, konferanstan atma, üyeliklerini silme ve kişisel bilgilerini Çinli şirketler ile paylaşma gibi suçlar işledi.
Zoom’dan yapılan açıklama Çin hükumeti ile herhangi bir veri paylaşımının olmadığı, olayın öğrenilir öğrenilmez ilgili çalışanın görevine son verildiğini ifade ediyor. Hükümetlerden gelecek taleplere dair temmuz ayında bir kılavuz yayınladıklarını ifade eden Zoom yetklisi, kullanıcılarımızın gizliğini ve güvenliğini her zaman ön planda tutuyoruz şeklinde konuştu.
Eski Zoom çalışanı istihbarat ajanı mıydı?
Mahkemeye yapılan başvuruda, Julien Jin olarak bilinen kişinin Çin’in askeri makamları ve Çin istihbaratı ile doğrudan irtibatta olan bir kişi olduğu iddia ediliyor. Jin’in Çin hükümetine, toplantılara katılan kullanıcıların bilgilerini aktardığı iddia ediliyor.
Jin isimli kişinin ve işbirlikçilerinin, bu toplantılara katılan kullanıcıları hedef alan sahte hesaplar ürettiği, sahte e-posta açtıkları ve bu kullanıcıları çeşitli suçlarla ilişkilendirmeye çalıştığı iddia ediliyor.
Tiananmen Katliamı Nedir?
1989 yılında Tiananmen Meydanına gelerek, komünist rejimden daha fazla özgürlük talebinde bulunan binlerce genç, protestolar düzenledi. Pekin’de başlayan eylemlerin kısa sürede Çin geneline yayılmasının arından, eylemleri yalnızca takip eden Mao yönetimi, 20 Mayıs 1989’da sıkı yönetim kararı aldığını duyurdu. Komünist devrime karşı isyan olarak görülen olayların bastırılması esnasında yaklaşık 2 bin kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.
Katliamın üzerinden uzun yıllar geçse de her sene 4 Haziran günü geldiğinde Çin, olağanüstü güvenlik tedbirleri alarak, Tiananmen meydanını yakından takip ediyor. Ayrıca, Çin’de kullanılan sosyal medya uygulamalarının içerisinde bu olaya dair herhangi bir ifade kullanılması da yasaklanmış durumda.
ZOOM SİMULTANE ÇEVİRİ YAYINDA
Koronavirüs pandemisi döneminde hayatımızda genişçe yer edinen Zoom, her gün özelliklerini geliştirmeye devam ediliyor. Çin merkezli şirketin en son özelliği simültane çeviri desteği oldu. Ses kanalını iki seçeneğe bölen simultane çeviri sayesinde, bir konuşmacı kendi ana dilinde sunumunu gerçekleştirirken, çevirmen ise diğer kanaldan çeviri yapabilir. Bu sayede çevrimiçi toplantı deneyimini daha üst seviyeye çıkaran Zoom’un devreye aldığı bir diğer özellik ise Webinar.
Webinar özelliğinde yalnızca belirlenen konuşmacıların kendilerini ve ekranlarını izleyebiliyoruz. Bunun haricinde ortamda kaç katılımcı olduğunu, ya da çevrimiçi sohbet özelliğini de görebiliyoruz. Her iki özelliği de en son güncellemeyle devreye alan Zoom, dünya genelinde gündemde olan bir çevrimiçi görüşme uygulaması. Koronavirüs’ün yayılım göstermeye başlamasıyla bilrikte kullanıcı sayısında hızla artış yakalan Çinli şirket, 2020 Nisan ayı itibarıyla 300 milyon kullanıcı sayısını geçtiğini duyurmuştu. Görünüşe bakılırsai önümüzdeki dönemde de Zoom, en çok kullanılan uygulama omaya devam edecek.
Zoom, ülkemizde de en çok kullanılan çevrimiçi görüşme uygulaması olarak dikkat çekiyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle uzaktan eğitime geçilen dönemde üniversitelerden ilk öğretim düzeyine kadar bütün seviyelerde kullanılmaya başlandı.