Bilim

100’den fazla insanın kurban edildiği mağarada çılgın keşif

Araştırmacılar, 1000 yıldan daha uzun süre önce, 100’den fazla insanın kurban etmek için kullanılan bir mağara keşfetti. Orta Amerika ülkesi Belize'deki, Midnight Terror Cave (Geceyarısı Terörü Mağarası) adını verdikleri bu mağarada yapılan araştırmalar ise oldukça ilginç bilgiler ortaya çıkarmaya devam ediyor.

Bir arkeolog ekibi, 1000 yıldan fazla bir süre önce 100’den fazla insanı kurban etmek için kullanılan mağarada araştırmalarını sürdürüyor. Midnight Terror Cave, Orta Amerika’da bir ülke olan Belize’nin merkezinde, Springfield yakınlarında yer alıyor. Daha önce yapılan araştırmalarda Mayalara ait olan bu mağaranın içerisinde bulunan dişlerin analizi ışığında, kurban edilenler arasında çocukların olduğu da ortaya çıkmıştı. 

International Journal of Osteoarchaeology'de 20 Eylül'de yayınlanan yeni bir araştırma , Midnight Terror Cave adı verilen mağarada kurban edilen insanların dişlerinde mavi pamuk liflerinin olduğunu ortaya koyuyor. İlk olarak 15 yıl önce keşfedilen mağara, California Eyalet Üniversitesi’nden profesör ve öğrenciler tarafından yürütülen 3 yıllık kazının ardından ortaya çıkarılmıştı. Kazıda Midnight Terror Cave adı verilen mağarada 118 kişiye ait 10.000’den fazla kemik bulunmuş ve bu kişilerin çocuğuyla birlikte gömüldüğü ortaya çıkarılmıştı. Ayrıca mağarada bulunan ölülerin, ölümlerinden önce travma belirtileri gösterdiği de anlaşılmıştı.

Mağaranın, MS 250 ila 925 yılları arasındaki Maya Klasik döneminde bir mezar/kurban alanı olarak kullanıldığı ve kurbanların Maya yağmur tanrısı Chac için olduğu araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılmıştı. Yakın zamanda yayınlanan bir çalışma ise, kurbanların bazılarının dişlerine yapışmış bulunan mavi liflere odaklanıyor. 

Cal State LA'dan bir arkeolog olan çalışmanın baş yazarı Amy Chan, bazı kurbanların dişlerini kazıdı ve örnekleri, çalışmanın ortak yazarı, Colorado, Golden'daki PaleoResearch Enstitüsü'nün CEO'su Linda Scott Cummings'e gönderdi. Numuneler çoğunlukla pamuk lifleri içeriyordu ve bu liflerin bir kısmı parlak maviye boyanmıştı.

Eşsiz ‘Maya mavisi’ pigmenti diğer Mesoamerica bölgelerinde tespit edildiğinden ve kurbanların maviye boşandığı törenlerle ilişkilendirilen mavi renk ile benzerdi. 

Bununla birlikte, Chan ve çalışma ekibi, kurbanların ağızlarındaki mavi pamuk liflerinin varlığına ilişkin başka bir açıklamayı teorileştirdi ve bu, kurbanların kurban edilmeden önce ağzı tıkanmış olabileceğiydi. Tabii ki bu teori henüz kanıtlanmış değil ve onaylanmadan önce daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Çalışmanın yazarları, bu mavi pamuk lifleri modelinin tespit edilip edilemeyeceğini görmek için seçkin ve elit olmayan Maya mezarlıklarında yeni bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirtiyor.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }