2022 yılı içerisinde bilim dünyasında oldukça garip gelişmeler yaşandı. Sizler için bunlardan bazıların seçtik. İşte 2022'de öğrendiğimiz en tuhaf gerçekler:

Örümcekler de rüya görüyor

Evet, bu yıl örümceklerin daha da sevimli hale geldiği yıldı. Zıplayan örümceklerin göz ve bacak hareketlerini kaydeden araştırmacılar, uyku sırasında retinal tüplerinin düzenli hareket ettiğini ve bacaklarını seğirdikleri bir döneme denk geldiğini fark ettiler. Araştırmacılar bunun karasal bir omurgasızda REM uykusunun ilk kanıtı olduğuna inanıyor.

Ölü örümcekler aslında canlı gibi pençe olarak kullanılabiliyor

Rüya görmeleri sevimli olsa da, dürüst olalım: Kim bir örümceğe bakıp "bu harika bir kapma aracı olur" diye düşünmüştür? Muhtemelen sadece bilim insanları.

Örümceklerin uzuvlarında bacaklarını dışarı doğru zorlayacak kaslar yoktur . Sıçrayabilmek için hidrolik basınç kullanarak bacaklarını hareket ettirirler , sıvıları bacaklarına yönlendirirler ve basınç oluşturarak onları dışarı doğru zorlarlar. Bilim adamları, yapay olarak bacaklara hava girip çıkmaya zorlayarak örümceği bir kapma aracı olarak kullanabileceklerini fark ettiler.

Penguen yumurtaları pişirildiğinde şeffaftır

Bir penguen yumurtası yeme fikri kimin aklına gelirdi ki? Penguen yumurtaları pişirildiğinde şeffaf kalırlar. Haşlanmış ya da tavada hiç fark etmiyor.

penguen-yumurta

Onları yiyebilseniz de (tadı aşırı derecede balık gibidir), yumurtayı pişirseniz bile yarı saydam kalırlar ve yemeden önce yumurta sarısını görmenizi sağlar.

Başınıza bir elbise askısı takmak, istemsizce başınızı çevirmenize neden olabilir

Eski bir şehir efsanesinin doğru olduğu ortaya çıktı: Kafanıza bir elbise askısı koyarsanız, Ratatouille'in ucuz bir devam filmindeymişsiniz gibi istemsizce başınızın dönmesine neden olabilir.

"Askı refleksi" olarak bilinen, hakemli bir çalışma, fenomeni inceledi ve sağlıklı gönüllülerin başlarına askılar yerleştirdi. Gönüllülerin yüzde 85'i, yüzde 96'sı dönme hissi hissettiklerini söyleyerek, başlarının istemsiz bir şekilde dönmesini yaşadı.

İnsanlar tuvalet kağıdından önce popolarını nasıl siliyordu?

İşte size garip bir gerçek: İlk tuvalet kağıdı 1857 yılında yapıldı. Bundan önce, insanlar orayı temizlemek için başka yöntemlere güvenmek zorundaydı. Çin'de pamuklu kumaşa sarılmış bir bambu çubuğu tercih edilirken, Avrupalılar biraz farklı bir çubuk üzerinde sünger tekniğini uyguluyordu.

Ve bu çubuğun ucuna takılan süngerin en kötü yanı ise ortak kullanılmasıydı...

Arılar balıktır

Kaliforniya yasalarına göre arılar balıktır . Kaliforniya Üçüncü Bölge Temyiz Mahkemesi yargıçlarının kararlarında belirttiği gibi, biyolojik olarak konuşursak, elbette arılar balık değildir. Ancak mahkeme, bombus arılarının omurgasız olarak sınıflandırılabileceğine karar verdi ve onlara daha önce onları korumayan Kaliforniya Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası kapsamında koruma sağladı.

Yani aslında arılar balık değildir, ama Kaliforniya'da balıktır.

Mandela Etkisi bir bakıma gerçek

Mandela Etkisi, İnternetin daha tuhaf kısımlarında ( Reddit ) oldukça fazla konuşuluyor . Esasen terim, bir şeyin veya olayın toplu yanlış anılarına verilir. Adını, Nelson Mandela'nın ölümünü yanlış hatırlayan ve bunun 2013'teki gerçek ölümünden çok önce olduğuna inanan insanlardan alıyor.

Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor! Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor!

Tuhaf bir şekilde, bu yıl bir çalışma Mandela etkisini inceledi ve onun görsel versiyonlarına odaklandı. Araştırmacılar, genel popülasyonda, çok sayıda insanın birbiriyle tamamen aynı ayrıntıları yanlış hatırladığı belirli toplu yanlış anı vakaları olduğunu buldular. Dahası, araştırmacılar nedenini gerçekten bilmiyorlar .