230 milyon yıllık bir Kertenkele'nin dışkısında yeni böcek türleri keşfedildi
İsveç, Tayvan, Almanya ve Meksika'daki bilim insanları, senkrotron mikro tomografisi ismini verdikleri özel bir yöntem kullanarak 230 milyon yıllık dışkı fosi...
bilim insanları, senkrotron mikro tomografisi ismini verdikleri özel bir yöntem kullanarak 230 milyon yıllık dışkı fosilini inceledi.
Söz konusu fosilin içerisinde farklı türlerdeki böceklerin parçalarının Kertenkele dışkısında resmen bir bütün şeklinde korunmuş olduğuna rastlandı. Bazı böceklerin antenleri ve bacakları gibi ince detaylar bile ortaya çıktı. Böylelikle de bilim insanları, bu canlıları inceleyip neye benzediklerini açıklayabilme fırsatı yakaladı.
Araştırmacılar, Kertenkele'nin dışkısında bulunan böceklerin "Miksofaga" olarak bilinen türün soyu tükenmiş üyeleri olduğunu keşfetti. Söz konusu türe ait böcekler, genellikle yosunların altında ve etrafında yaşıyor. Bu yeni türe "Triamyxa Coprolithica" ismi verildi. Böcek türüne verilen ismin Türkçe karşılığı "Böcek dışkısı taşı".
Araştırmanın baş yetkilisi Grzegorz Niedźwiedzki, yaptıkları keşif hakkında "Hayatım boyunca dinozor bir kertenkelenin dışkısından böyle bir keşif yapacağım aklıma gelmemişti" ifadelerini kullandı.
Bunlar da ilginizi çekebilir