Bilim

3 boyutlu yazıcılar doku hasarını insan vücudu içinden onarabilecek!

Sidney, New South Wales Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, organik materyali doğrudan organlara veya dokulara katmanlayabilen esnek bir 3D biyoyazıcı geliştirdiler.

Araştırmacılar, diğer biyobaskı makinelerinden farklı olarak, bu yeni buluş ile büyük ameliyatlarda insanların içine girerek organların vücuttan çıkarılmasından kaçınmaya yardımcı olarak doku onarımı yapabilecek . Ancak belirtmek gerekir ki, araştırma ekibi, insan testlerinden hala beş ila yedi yıl uzakta olduğu konusunda uyarıyor.

F3DB olarak adlandırılan yazıcı, canlı hücreler içeren biyomateryalleri hasarlı iç organlara veya dokulara monte edebilen yumuşak bir robotik kola sahip. Yılanı andıran esnek gövdesi vücuda ağız veya makat yolundan giriyor ve bir cerrah yardımı yaralı bölgeye yönlendiriyor. Ek olarak, hedef alana tazzikli su püskürtebilen jetleri vardır ve baskı nozulu, elektrikli bir neşter görevi görebilir. Ekip, çok işlevli yaklaşımının bir gün minimal invaziv operasyonlar için kesme, temizleme ve baskı aracı olabileceğini umuyor.

F3DB'nin robotik kolu, IEEE Spectrum tarafından özetlendiği gibi, "Aktüatörlere su pompalayan DC motorlu şırıngalardan" oluşan bir hidrolik sistem kullanan üç yumuşak kumaş körüklü aktüatör kullanır. Kolu ve esnek baskı kafası, masaüstü 3 boyutlu yazıcılarına benzer şekilde üç serbestlik derecesinde hareket edebilir. Ayrıca, operatörün görevi gerçek zamanlı olarak görmesini sağlayan esnek bir minyatür kamera sahiptir.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }