Bilim

30.000 yıllık dev balta Buz Çağı kazı alanından çıkarıldı!

UCL Arkeoloji Enstitüsü'nden gelen arkeologlar, Britanya'nın erken tarih öncesi dönemine ışık tutan önemli bir keşif yaparak Frindsbury'deki Denizcilik Akademisi Okulu inşasının öncesinde Kent bölgesinde gerçekleştirilen kazıda, Medway Vadisi'nin yukarısında bulunan Buzul Çağı'na ait çökeltilere gömülü antik eserler buldular.

Bu keşif, Internet Archaeology'de yayınlanan araştırma raporlarıyla detaylandırıldı. Kazı alanında yapılan çalışmalarda, 300.000 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen ve bir düdeni ve antik nehir kanalını dolduran çökeltilere gömülü 800 taş eser keşfedildi.

Ortaya çıkarılan antik eserler arasında özellikle "dev el baltaları" olarak adlandırılan son derece büyük çakmaktaşı bıçaklar dikkat çekiyor. Bu el baltaları, uzun ve keskin bir kenara sahip simetrik bir tasarıma sahip. Araştırmacılar, bu büyük aletlerin genellikle avcılık ve et kesimi gibi işlerde kullanıldığını düşünüyorlar. Denizcilik sahasında bulunan en büyük iki el baltası ise ince ve uzun bir şekle sahip, özgün tasarımlarıyla öne çıkıyor.

UCL Arkeoloji Enstitüsü'nden Kıdemli Arkeolog Letty Ingrey, bu büyük el baltalarının 22 cm'den uzun olduğunda "dev" olarak adlandırıldığını belirterek, bu tür aletlerin Thames ve Medway bölgelerinde bulunduğunu ve 300.000 yıl öncesine kadar uzandığını söyledi. Bu büyük el baltalarının işlevi ve neden böyle büyük boyutlarda yapıldığına dair henüz kesin bir bilgi olmasa da, bu keşfin bu tür soruları cevaplama potansiyeli taşıdığına vurgu yaptı.

Medway Vadisi'ndeki bu keşif, Neandertal halkının ve diğer erken insan türlerinin Britanya'nın erken tarih öncesi dönemine ait olduğunu düşündüğümüz bir zaman dilimine ait olduğunu gösteriyor. Bu dönemde Medway Vadisi, farklı hayvan türlerinin yanı sıra ormanlık tepeler ve nehir vadileri gibi farklı ekosistemlere ev sahipliği yapıyordu.

UCL Arkeoloji Enstitüsü'nden Dr. Matt Pope, Denizcilik Akademisi'ndeki kazıların, Buzul Çağı'nın manzarasını anlamak açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, taş eserlerin nasıl kullanıldığını ve Buzul Çağı'nın zorluklarına nasıl uyum sağladığını anlamada önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Araştırma ekibi şu anda, keşfedilen eserlerin yapımına dair daha fazla bilgi edinmek ve kim tarafından kullanıldığını anlamak için çalışmalarına devam ediyor.

Medway Vadisi'ndeki keşif, Britanya'nın erken tarih öncesi dönemi hakkında daha fazla bilgi sağladığı gibi, yaklaşık çeyrek milyon yıl sonra Medway Vadisi'nde bulunan bir Roma mezarlığına dair de ipuçları sunuyor. Bu mezarlık, MS 1. ve 4. yüzyıllar arasına tarihleniyor ve yakınlarda bulunan bir villanın sakinlerinin gömüldüğü düşünülüyor. Mezarlıkta yapılan kazılarda yakılmış kalıntılar ve kişisel eşyalar bulunmuş, bu da Romalıların cenaze gelenekleri hakkında yeni bilgiler sunabileceği anlamına geliyor.

Thinking Schools Academy Trust Eğitim Direktörü Jody Murphy, Denizcilik Akademisi ve Trust olarak bu olağanüstü keşfin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını ve bu bulguları genç nesillere aktarmak için sabırsızlandıklarını belirtti.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }