Bilim

4.000 yıllık veba DNA'sı antik hastalığa ışık tutabilir!

Bilim insanları, İngiltere'de keşfedilen dişlerden yeni bulgular toplamak adına deldiler ve bulaşıcı hastalıkların DNA kalıntılarını ışık tutan bazı kalıntılar keşfettiler.

Veba olarak adlandırılan hastalığın DNA'sının 4.000 yıl öncesine ait olduğu bulundu. Bu keşif onu İngiltere'deki hastalığın en eski kanıtı yapıyor. Araştırmacılar, keşfin hangi genlerin "bulaşıcı hastalıkların yayılmasında önemli" olduğunu anlamaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Francis Crick Enstitüsü'nden (FCI) bilim insanları, insan kalıntılarında vebaya neden olan bakteri olan Yersinia pestis'in üç yeni vakasını tespit ettiler. İki tanesi Somerset'teki Charterhouse Warren'daki bir toplu cenaze töreninde ve diğeri Cumbria, Levens'teki bir halka mezar anıtında bulunmuştu.

Yerel gruplar ve Oxford Üniversitesi ile birlikte çalışan ekip, olay üzerine iki bölgeden 34 kişinin isketlerinden diş örnekleri aldı. Daha sonra aldıkları dişleri deldiler ve bulaşıcı hastalıkların DNA kalıntılarını yakalayabilen diş özünü çıkardılar.

FCI'da doktora öğrencisi olan yazar Pooja Swali, çok uzun zaman öncesine ait bozulmuş numunelerden eski patojenleri edebilmenin inanılmaz olduğunu söyledi.

"Bu genomlar bize geçmişte patojenlerin yayılması ve evrimsel değişimleri hakkında bilgi verebilir ve umarım bulaşıcı hastalıkların yayılmasında hangi genlerin önemli olabileceğini anlamamıza yardımcı olur. Çalışmadan elde edilen genomlar da dahil olmak üzere bu Yersinia pestis soyunun, aynı patojenin neden olduğu daha sonraki salgınlarla ortaya çıkan bir model olan genleri zamanla kaybettiğini görüyoruz."

Daha önce, günümüzden 5.000 ila 2.500 yıl önce Avrasya'dan birkaç kişide veba tespit edilmişti. Araştırmacılar, o dönemde İngiltere'de daha önce görülmediğini öne sürmüştü. Bu yaygın coğrafi yayılım, hastalığın tüm dünyaya kolayca bulaştığını gösterir.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }