Bilim

Afrika'nın bilinen en yaşlı dinozoru: Mbiresaurus raathi

Mbiresaurus raathi, yaklaşık 230 milyon yıl önce, Triyas döneminin Karniyen çağında, günümüzün Zimbabve topraklarında yaşadı.

Afrika'nın en yaşlı dinozoru keşfedildi

Afrika'nın en yaşlı dinozoru Mbiresaurus raathi, Dünya'da üstünde dolaşan bir grup otçul uzun boyunlu dinozor olan erken dönem bir sauropodomorf türüydü. Antik tür yaratık yaklaşık 1.8 m uzunluğa erişiyordu ve ağırlığı 9 ila 29,5 kg arasında değişiyordu. Uzun bir kuyruğa ve nispeten küçük bir kafaya sahip olan dinozor, iki ayak üzerinde hareket ediyordu.

Küçük, tırtıklı, üçgen şekilli dişlere sahip olan canlının bir otobur veya potansiyel olarak omnivor olduğu düşünüldüğü belirtiliyor.

Mbiresaurus raathi'nin iskeleti neredeyse eksiksiz...

Yale Üniversitesi'nden paleontolog Doktor Christopher Griffin, "Mbiresaurus raathi'nin keşfi, en eski dinozorların fosil kayıtlarındaki kritik bir coğrafi boşluğu dolduruyor ve eski geçmişe ilişkin tahminleri test etmek için hipoteze dayalı saha çalışmasının gücünü gösteriyor" dedi.

Mbiresaurus raathi'nin sadece bazı elleri ve kafatasının bazı kısımları eksik olan neredeyse eksiksiz iskeleti, kuzey Zimbabve'deki Çakıllı Arkose Formasyonu'nda gün yüzüne çıkarıldı.

Griffin, “Bu kadar eksiksiz ve iyi korunmuş bir dinozor iskeleti bulmayı hiç beklemiyorduk” dedi.

Zimbabve Doğa Tarihi Müzesi'nde küratör ve fosil araştırmacısı Michel Zondo, “Mbiresaurus raathi'nin keşfi, Zimbabwe ve tüm paleontolojik alan için heyecan verici ve özel bir keşif” dedi.

En yaşlı dinozorun yanı sıra bir çok yeni tür keşfedildi

Mbiresaurus raathi'nin yanında, bir herrerasaurid dinozoru, cynodonts gibi erken memeli akrabaları, aetosaurlar türündeki zırhlı timsah akrabaları ve rhynchosaurs olarak bilinen arkaik sürüngenler de dahil olmak üzere Karniyen fosillerinin bir topluluğuna rastlandı.

Zimbabve Ulusal Müzeler ve Anıtlar müdür yardımcısı Darlington Munyikwa, “Şimdiye kadar hayvan fosillerinin azlığı ile bilinen Cabora Bassa Havzasındaki Çakıllı Arkose Formasyonundan ortaya çıkan fosil topluluğu heyecan verici” dedi.

"Gelecekteki keşifleri bekleyen bir dizi fosil alanı kaydedildi, bu da alanın daha değerli bilimsel materyal sağlama potansiyelini vurguladı."

Doktor Griffin, "Bunlar, Afrika'nın bilinen en eski kesin dinozorları, yaşı kabaca dünyanın herhangi bir yerinde bulunan en eski dinozorlara eşit," dedi.

"Bilinen en eski dinozorlar son derece nadirdir ve başta kuzey Arjantin, güney Brezilya ve Hindistan olmak üzere dünya çapında yalnızca birkaç yerden çıkarıldı."

Haberimize konu olan Afrika'nın bilinen en eski dinozoru Mbiresaurus raathi'nin keşfi Nature dergisindeki bir makalede yayınlandı.

Bahsi geçen makaleye buradan göz atabilirsiniz.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }