Bilim

Ağaçlar daha soğuk iklimlere göç ediyor!

İklim değişikliğinin ağaç türlerini coğrafi dağılımlarının daha soğuk ve daha yağışlı bölgelerine yönlendireceği bir araştırmada ortaya kondu.

İspanya'nın Alcalá Üniversitesi (UAH) tarafından yürütülen ve Birmingham Üniversitesi'nden araştırmacıların da yer aldığı çalışma, Avrupa ve Kuzey Amerika genelinden elde edilen verileri bir araya getirerek, Kuzey Yarımküre'deki ağaç türlerinin soğuk ve yağışlı bölgelerde yoğunlaştığını gösterdi.

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayımlanan araştırma, iklim değişikliğinin ağaç türlerinin sayısındaki değişikliklere neden olduğuna dair ilk nicel kanıtı sunuyor. Çalışma, Avrupa ve ABD'de geniş bir şekilde dağılım gösteren 73 ağaç türü üzerine iki milyondan fazla ağaç verisini inceledi. Araştırma, ağaç yoğunluğundaki değişikliklerin, türlerin kuru koşullara toleransları veya dağılım kapasiteleri gibi belirli özelliklerine atfedilip edilemeyeceğini araştırdı. Ancak, çalışmada bu değişikliklere neden olan tek bir özellik tespit edilemedi.

UAH'dan ve çalışmanın baş yazarı Julen Astigarraga, “Bu eksiklik, çoğu türün belirli bir adaptasyon kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

Orman türlerinin iklim değişikliğine nasıl yanıt verdiğini anlamak, ekosistem koruma, yönetim ve restorasyon planlaması için önemlidir. Birmingham Üniversitesi'nden ve Lund Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Dr. Thomas Pugh, “Avrupa'da ekosistem restorasyonu için kullanılan bazı ağaç türleri, yakın gelecekte bu bölgelerde uygun olmayabilir. Ayrıca, atmosferden karbondioksiti yakalama ve depolama amacıyla planlanan büyük ağaçlandırma programları, bu yanıtları dikkate almazsa etkinlikleri sınırlı olabilir” dedi.

Araştırma, 12 ülkeden bilim insanlarının yer aldığı önemli bir uluslararası iş birliği gerektirdi ve Avrupa ve Kuzey Amerika genelindeki 125,000'den fazla orman parseli üzerinde veri analizi yapıldı.

Birmingham Üniversitesi'nden orman ekolojisi uzmanı ve makalenin ortak yazarı Adriane Esquivel Muelbert, “Bu çalışma, birçok farklı kaynaktan verilerin bir araya getirilmesi ve uyumlu hale getirilmesi için büyük bir uluslararası çaba gerektirdi. Bu orman envanterlerinden elde edilen veriler, orman dinamiklerini ve iklim değişikliğine karşı dirençlerini anlamamız açısından çok önemlidir” şeklinde konuştu.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }