2013 yılında AIDS tanısı konan br kadın, tedavi görmeden iyileşmeyi başardı. Hiçbir tedavi görmeden virüsten kurtulan kadın ile birlikte bilim insanlarının bu hastalığa karşı, insan bağışıklık sistemine olan inancı da artmış oldu.
Kan ve cinsel ilişki yoluyla bulaşan HIV virüsü, insan bağışıklık sistemine saldırır. Bedende oluşan enfeksiyonların arması sonucunda ise AIDS hastalığına yol açar. Günümüzde tıp ne kadar ilerlemiş olsa da halen bu virüse karşı kesin bir çözüm bulunabilmiş değil.
Annals of Internal Medicine’de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, 2013 yılında AIDS tanısı konan bir kadın, kök hücre aktarımına ihtiyaç durulmadan virüsten kurtuldu. Söz konusu kadına 2013 yılında AIDS tanısı konmuştu anca virüse karşı herhangi bir belirti göstermiyordu. Yapılan testlerde virüsün canlı olduğuna ve vücudunda çoğaldığına dair bir kanıt yoktu. Ancak kadının enfekte olduğu vücudundaki antikorlardan anlaşışıyordu.
2017 yılından beri takip ediliyordu
Araştırmacılar kadından 2017 yılından bu yana kan örnekleri almaya devam etti. 1 milyardan fazla hücrenin DNA’sı tarandı ve virüsün saklandığına, uykuda olduğuna ya da ortaya çıkmaya hazırlandığına dair işaretler arandı. Aynı testler kadın 2020 yılında doğum yaptıktan sonra plasentası içinde de gerçekleştirildi.
Test sonuçlarına göre kadında HIV’e dair hiçbir iz bulunamadı. Bu da kadının hiçbir tedavi görmeden AIDS’i atlattığını gösteriyordu. Araştırma sonuçları, insan bağışıklık sisteminin HIV’i yenebilecek kadar güçlü olabileceği konusunda umut verdi.
İlk vaka değil
HIV virüsünü vücudundan hiçbir tıbbi tedavi almadan atan bu kadın aslında bir ilk değil. Gizlilik nedeniyle Esperanza Patient olarak adlandırılan kadın tedavisiz olarak HIV’i yenen ikinci kişi.
[caption id="attachment_35425" align="alignnone" width="1280"]Bundan önce ise San Francisco Patient olarak adlandırılan ve ismi sonradan ortaya çıkan Loreen Wilenburg isimli kadın, hiçbir tedavi almadan virüsü yenmeyi başaran ilk insandı.
Bir diğer yandan tedavi ile HIV’in ortadan kaldırıldığı vaka sayısı ise yalnızca 2. Bunlar 90’lı yıllarda tedavi olan “Berlin Patient” ve “London Patient” isimleri verilen iki kişiydi.