Bilim

Akıllı kontakt lens geliştirildi! Dünyamızı değiştirecekler

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz akıllı kontakt lensler, Kaliforniya merkezli Mojo Vision firması tarafından hayata geçirildi.

2015 yılından bu yana akıllı kontakt lensler geliştirmek için çalışan ABD'nin Kaliforniya eyaleti merkezli Mojo Vision şirketi, bir ilki başardı ve ilk defa çalışan bir prototip ile nihai ürüne daha da yaklaştı.

Çalışma prensibi Google'ın akıllı gözlüğü olan Google Glass'a benzer olan ürün, AR (Yapay Gerçeklik) grafiklerini gözümüzün önüne getirerek günlük işlerimizde bize yardımcı olacak.

Mojo Vision CEO’su Drew Perkins, bu AR akıllı lensleri deneyimleyen ilk kişi oldu. Perkins, akıllı kontakt lensi sadece bir gözüne taktığını ve ürettikleri prototipi birkaç saat deneyimlediğini belirtti.  Mojo Vision, her iki göze de akıllı lenslerin takılabilmesi için çalışıyor. Bu sayede gerçek zamanlı olarak üç boyutlu görsel yapılar gözümüzün önüne getiriliecek. 

Akıllı lensler ne yapabiliyor?

Şu an için yetenekleri oldukça sınırlı olan akıllı lensler, mevcut haliyle pusula ya da propter olarak kullanılabiliyor. Teknik özelliklerine baktığımızda ARM M0 işlemci karşımıza çıkıyor. MicroLED teknolojisinin kullanıldığı ekrana sahip olan lens, inç başına 14 bin piksel sunuyor. 1.8 mikron piksel büyüklüğünde (yaklaşık 0,5mm) olan ekranın şimdiye kadar oluşturulmuş en küçük ve en yoğun ekran.

Lens çalışacak enerjiyi nereden buluyor diye soruyorsanız; tıbbi mikro piller bu görevi üstleniyor. Çeşitli sensörlere de sahip olan akıllı lens, bu sensörler sayesinde göz takibi pusula gibi işlmeleri bize sunuyor. Ayrıca sesle kontrol imkanı sunulsa da kullanıcı arayüzünün birincil kontrol yöntemi göz izlemeye dayanıyor.

Şu an için henüz erken diyebileceğimiz bir teknoloji olsa da, gelecek için önemli gelişmeler vadediyor. Şu an için en büyük problem, konforlu olmaması. Günlük hayatta akıcı ve rahat bir deneyim sunması önemli olacak. CEO Perkins'e göre 10 yıl içerisinde akıllı lensler günlük hayatımızın bir parçası olacak.

Perkins, "Bu gelişmeyle birlikte, Mojo Lens'i geliştirmemize ve geliştirmemize yardımcı olan bir test platformumuz var ve bu da nihayetinde pazar onayı için FDA'ya sunulmasına yol açacak. Bunu başarmak için, yetenekleri test etmek ve yazılım ve uygulamalar hakkında geri bildirim sağlamak için birkaç klinik çalışma yapacağız." dedi.

CNET'in bildirdiğine göre, mevcut prototip ayrıca daha kolay bağlantı için entegre antenli bir şapka kullanıyor; yine de, bunun nihai bir üründen çıkarılmasını beklerdik. Yani akıllı lensin çalışması için bir de şapka takmanız gerekiyor.

Tüketicilere ulaşan ilk AR kontakt lens olabilecek Mojo Lens için kesin bir çıkış tarihi yok. Yakın vadeli hedefler arasında potansiyel ortakların, yatırımcıların ve gazetecilerin akıllı lensi denemeleri yer alıyor.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }