Sağlık

Artık ilaçlar ilk olarak hayvanların üstünde test edilmeyecek! Yeni yasa duyuruldu

ABD'de onaylanan son yasaya göre, geliştirilmekte olan ilaçların, artık ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin onayını almadan önce hayvanlar üzerinde test edilmesi gerekmeyecek.

Geçen yılın sonunda ABD Başkanı Joe Biden tarafından bizzat imzalanan yeni bir tasarıya göre, ilaçların insan deneme aşamasına geçmeden önce hayvanlar üzerinde test edilme zorunluluğu ortadan kaldırılacak.

Yasayı sunan Kentucky'den Senatör Dr. Rand Paul yaptığı açıklamada, "FDA Modernizasyon Yasası 2.0, mevcut bilim tarafından desteklenmeyen bürokrasiyi ortadan kaldırarak inovasyonu hızlandıracak ve daha güvenli, daha etkili ilaçları daha hızlı bir şekilde pazara sunacak. Bu, hayvan deneklerinin gereksiz yere acı çekmesine ve ölümüne son vermeye yönelik bir adım." dedi.

FDA bilim insanlarının baş ismi Namandjé Bumpus, Kasım ayında Nature Index'e “Bir fare veya sıçan, ilaçları ve kimyasalları her zaman insanlarla aynı şekilde işlemez. İnsan hücrelerine, insan dokularına ve insan modellerine dayanan daha fazla sistem geliştirmek, bazı durumlarda daha fazla fayda sağlayabilir" dedi.

Yeni yasa, sadece ilaç testleriyle kalmıyor ve Gıda, tıbbi cihaz, kozmetiklerin güvenliğini denetlemek için 1938'de kabul edilen ABD Federal Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasasını tamamen değiştiriyor. Yasa daha sunulmadan önce FDA, insan testleri izinleri için bir ilacın fare veya sıçan gibi bir kemirgen türü ve maymun veya köpek gibi kemirgen olmayan bir tür üzerinde test edilmesini şart tutuyordu.

Ancak bu yeni yasanın, ilaçların hayvanlar üzerinde test edilmesini tam olarak yasaklandığı anlamına gelmediğini belirtelim. Yani hala hayvanlar üzerinde test yapmak isteyen ilaç şirketleri, eski deneylerine devam edebilecek. İlaç geliştiricileri gerçekleştirdiği hayvan testlerinin tamamen yasaklayıp yasaklamayacağını söylemek için ise henüz çok erken. 

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }