İnsanlara olası afetler için bir 'sigorta poliçesi' sağlamak isteyen bilim adamları, 6,7 milyon türün sperm örneğinin aya götürülmesini ve depolanmasını önerdi. Bilim adamları, türlerin hayatta kalmasını tehdit edecek herhangi bir felakette, sperm örnekleriyle aya seyahat edip hayatta kalmayı planlıyor.
Arktik Okyanusu'nda, Norveç'e bağlı takımada olan Svalbard, "kıyamet deposu" veya "kıyamet Ambarı" adı verilen bir yapıya sahip. Hemen hemen her ülkeden yaklaşık bir milyon bitkinin tohumları orada depolanıyor. Bu ilginç yapının amacı, bir afet anında bitki türlerinin varlığını sürdürebilmek.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Arizona Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, "Kıyamet Deposu"ndan daha kapsamlı ve karmaşık olan yeni bir koruma yöntemi öneriyor. Sonuç olarak, Dünya'daki 6,7 milyon türün sperm, yumurta, spor ve tohum örnekleri aya götürülecek ve ayda inşa edilecek sığınak benzeri yapıda depolanacak.
Spermleri Ay'a götürmek için, 6 kat daha fazla uzay uçuşu gerektiriyor
Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE), Havacılık ve Uzay Konferansı'nda tavsiyelerde bulunan bilim adamlarına göre, bu yaklaşım insanları yok olmaktan koruyacak küresel bir sigorta poliçesi anlamına geliyor. Bilim adamlarına göre dünyada kıyamet gibi bir depomuz olmasına rağmen olası bir ölümcül salgın, süper yanardağ patlaması, nükleer savaş vb. durumlarda depoya ulaşmak veya depoyu korumak imkansız olacak.
IFL Science'ın paylaştığı bilgiye göre, Ay'a böyle bir yapı inşa etmek ve 6.7 milyon spermi aya taşımak için doğal uyduya uçmak için 250 uçuş yapılması gerekiyor. Bunun ne kadar zor olduğu şu şekilde açıklanıyor; Uluslararası Uzay İstasyonu, 40 uçuşta inşa edilebilmişti.
Bilim adamlarının türleri korumak için çeşitli yöntemler geliştirdiği biliniyor. Ancak türlerin hayatta kalmasını etkileyecek bir nükleer felakette, ay'a gidip orada depolanan spermleri alıp ve bir kısmının hayatta kalmasını sağlamak için onları dünyaya geri getirip türün devamını nasıl sağlayacağı tam bir muamma.