Bilim insanları, evrimin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için 500 milyon yıl önce yaşamış bir yaratığın fosilleşmiş beynini araştırdılar.
3 gözlü bir canlının fosili keşfedildi
Stanleycaris hirpex adlı bu üç gözlü bir yaratık, yüz milyonlarca yıl önce Dünya okyanuslarında yüzerek beslenmek için küçük deniz canlılarını aramıştı.
Kafa saplarında iki ve kafasının ortasına yerleştirilmiş bir üçüncü göze sahip olan bu canlı, dişlerle dolu bir ağız ve bir dizi dikenli pençesi ile artık aramızda olmaması insanlık adına en iyisi olmuş gibi gözüküyor.
Günümüz eklembacaklılarına göre çok farklılar
Bilim insanlarının Stanleycaris hirpex hakkında asıl ilgilendiği nokta ise, bu canlıların fosilleşmiş beyinlerinin günümüz böcekleriyle karşılaştırıldığında taşıdığı farklılıklar oldu.
Soyu tükenmiş olan Stanleycaris eklembacaklı türü, bugün etrafımızda gezinen böceklerin ve örümceklerin uzak akrabaları olan Radiodonta adlı bir familyanın parçası. Ayrıca 500 milyon yaşındaki Stanleycaris hirpex fosilinin beyni, bugünlerde pek de hoşlanmadığımız böcekler ile karşılaştırıldığını üç yerine, iki bölümden oluşan bir beyin yapısına sahip.
Canlıların evrimine ışık tutabilir
Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bu ilginç keşif, canlıların yüz milyonlarca yıl boyunca nasıl evrimleştiklerine dair bir ışık tutabileceği belirtildi.
Yaklaşık 20 cm uzunluğa olan Stanleycaris, günümüzde bir insan eli büyüklüğünde olacaktı ve okyanusta geçirdiği zamanını, bir parmak büyüklüğünde olabilecek daha küçük canlıları avlamakla geçirecekti.
Stanleycaris'in beynini inceleyen araştırma, yaratığın muhtemelen daha hızlı hareket eden avı kovalamak için fazladan gözünü kullandığını açıklayan Royal Ontario Müzesi'nden Joseph Moysiuk tarafından yönetildi.
Karides benzeri yaratık hakkında öğrenilen ilk bilgilerin 'ilk yırtıcıların evrimini gördüğümüzde ortaya çıkan tür hareketler' olduğu ve çeşitli gözlerin 'organizma için farklı görevler gerçekleştirdiğini' söyledi.
Şu anda üzerinde çeşitli araştırmalar gerçekleştirilen bu fosiller, 80'ler ve 90'larda Kanada'da keşfedildi. Fosillerin çok iyi korunmuş bir durumda olduğunu belirten Moysiuk, 'sanki dün ölmüş bir hayvana bakıyormuşuz' dedi.
14/Specimens of Stanleycaris are already on display in @ROMtoronto #DawonOfLife Gallery. Go and take a look for yourselves! Plus the paper is free for 50 days! pic.twitter.com/dj9hDgcfw0
— Joe Moysiuk (@CambroJoe) July 8, 2022
268 adet fosil örneği bulunuyor
Yüz milyonlarca yıl sonra hala korunmuş olan Stanleycaris hirpex'in beyinleri inceleyen çalışma, 268'den fazla bireysel örnek hakkında araştırma gerçekleştiriyor.
İyi korunmuş fosillerin, araştırmacıların bağlantı kurmasına ve bugün hala etrafta olan diğer canlıların ayrıntılarını doldurmasına yardımcı olabileceğini söyleyen Joseph Moysiuk, bu örnekleri bir 'dönüm noktası' olarak nitelendirdi.
Değerli düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle yorumlarda paylaşabilirsiniz.