Bilim

Bilim insanları, dünyanın bir çekirdeği daha olduğunu keşfettiler!

Bilim insanları, Dünya'nın iç çekirdeğinde duran ve küçük mavi gezegenimizin nasıl bu kadar yaşanabilir hale geldiğini açıklamaya yardımcı olabilecek başka bir çekirdek daha keşfettiler.

Geçmiş çalışmalarda, dünyanın potansiyel 'beşinci katmanı" hep bir tartışma konusu olmuştur. Bununla birlikte, yeni çalışmalar, dünyanın bu en içteki iç çekirdeğinin (IMIC) yaklaşık 400 millik bir yarıçapa sahip olduğunu ve bunun diğer gezegenlerin geri kalanından farklı olduğunu ortaya koydu.

Diğer dünyalarda yaşam arayışı hakkında yeni içgörüler de dahil olmak üzere keşfedilmemiş sırları açığa çıkarmaya yardımcı olabilecek bu keşif, bilim insanların ilgisini özellikle çekiyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden bir çift araştırmacı olan Thanh-Son Phạm ve Hrvoje Tkalčić, beş defaya kadar 'tüm gezegende yankılanan sismik dalgalar' gönderen belirli bir deprem setini incelediklerini ortaya çıkardı. Araştırmacılar bu yeni gözlemler dizisi aracılığıyla 'çekirdek hakkında daha önce hiç görülmemiş ayrıntıları tespit edebildiler'.

Ekip, "katı metalik top" olarak tanımlanan "bir IMIC'nin varlığını" doğrulayabildi ve çapı yaklaşık 800 mil olan ve bundan biraz daha büyük olan boyutu hakkında yeni bir tahmin sağladı.

IMIC'yi ortaya çıkarmak için kullanılan süreç, daha önce gözlemlenmemiş ve kullanılmayan bir sismolojik gözlemlerden geçti. Phạm ve Tkalčić'e göre iç çekirdek, dünya hacminin yüzde 1'inden daha az ve "gezegenimizin tarihinin bir zaman kapsülü olduğu" söyleniyor. Bu nedenle, çekirdeğin en iç kısmını keşfetmek, zaman kapsülünü ortaya çıkarmak ve Dünya'nın evrimini anlamak" için kritik öneme sahip.

Ayrıca keşfin, bilim insanlarının dünyanın yaşama ev sahipliği yapma kapasitesinde önemli bir rol oynayan çekirdeğin 4,5 milyar yıllık evrimini yeniden inşa etmelerine yardımcı olabileceğine inanılıyor.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }