Bilim

Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı

Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin (NIH) The BRAIN Initiative programı tarafından desteklenen bir bilim insanları ekibi, meyve sineği olarak bilinen Drosophila melanogaster'in beyninin tamamını başarıyla haritalandırarak nörobiyoloji alanında büyük bir ilerleme kaydetti.

Nature dergisinde yayımlanan ve "Drosophila'nın Tüm Beyin Anotasyonu ve Çoklu Bağlantı Haritası Hücre Tipleri" başlıklı bu çalışma, meyve sineği beynindeki farklı hücre tiplerini anlamak için bir "kapsamlı hücre atlası" oluşturdu. Meyve sineği beyni yaklaşık 130.000 nöron içerirken, insan beyni 86 milyar ve bilimsel araştırmalarda sık kullanılan fare beyni 100 milyon nörona sahiptir.

Bu tam beyin haritası, motor kontrol, çiftleşme, karar verme, hafıza, öğrenme ve yön bulma gibi davranışları kontrol eden sinir devrelerinin nasıl çalıştığını anlamaya yardımcı olacak. Çalışmanın baş araştırmacılarından Gregory Jefferis, "Beynin nasıl çalıştığını anlamak istiyorsak, tüm nöronların nasıl bir araya gelip düşünmenizi sağladığını anlamamız gerekiyor," dedi.

Bu çalışma, sinir devrelerinin bilgi işleme süreçlerini basit bir model organizma üzerinde inceleyerek, daha büyük beyinlerde benzer ilkeleri bulmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Dr. Bock, bu başarının fare beyninin tam bağlantı haritasına ulaşma yolunda atılan önemli bir adım olduğunu belirtti.

Araştırma, FlyWire Konsorsiyumu'nun geliştirdiği araç ve verilerden yararlandı ve meyve sineğinin yaklaşık 139.255 nöron arasındaki 50 milyon kimyasal sinapsı içeren detaylı bir bağlantı haritası oluşturuldu. Konsorsiyum ayrıca farklı hücre türleri, sinirler, gelişimsel kökenler ve nöronların kullandığı nörotransmitterler hakkında da bilgiler ekledi.

Bu önemli çalışma, bilim insanlarının sağlıklı beyin işleyişini daha iyi anlamalarına yardımcı olurken, gelecekte ruh sağlığı bozuklukları gibi durumlarda nelerin yanlış gittiğini araştırmak için de önemli bir kaynak sunacak.

NIH The BRAIN Initiative direktörü Dr. John Ngai, "Bu kilometre taşı, sinir devrelerinin davranışları nasıl yönlendirdiğini anlamak için yeni araçlar sunarken, daha büyük memeli ve insan beyinlerinin haritalanmasına yönelik devam eden çalışmaların habercisi niteliğindedir" dedi.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }