Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi
Bilim insanları, ökse otu meyvelerinin tohumlarından viscin adında ipliksi bir maddeyi alarak yeni bir biyomedikal yapıştırıcı üretmeyi planlıyor. Kanada'da yer alan McGill Üniversitesi ve Almanya'daki Max Planc Enstitüsü'nden bilim insanları, ortak bir çalışmada ökse otunun güçlü yapışkan özelliklerini kullanarak biyomedikal yapıştırıcılar geliştirmeyi planlıyor. Araştırmacılar, ilk ortaya çıkan sonuçlardaki malzemenin çok iyi bir yapıştırıcı olduğunu ve nemli koşullarda çıkarılmasının da kolay olduğunu belirtti.

Ökse otundan yapıştırıcı

Diğer konak ağaçlara yayılmak için parazitik ökse otu bitkisi, kuş tüylerine, ağaç kabuğuna ve diğer malzemelere yapışan çok yapışkan tohumlara sahiptir. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, bu tohumların üzerindeki "yapıştırıcı" yeni biyomedikal yapıştırıcılara ilham verebilir. Bitkinin meyvelerinde bulunan ökse otu tohumları, viscin olarak bilinen mukus benzeri bir madde ile çevrilidir. Jelatinli bir matris içinde asılı duran selüloz nanoliflerden oluşur . Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden Prof. Matthew Harrington, kızının yapışkan bir ökse otu meyvesi ile oynadığını gördükten sonra viscinin potansiyel insan uygulamaları hakkında kafasında fikirler oluştuğunu söyledi. Almanya'nın Max Planck Enstitüsü'nden meslektaşlarıyla çalışarak, ıslak viskin liflerinin ince filmler veya üç boyutlu yapılar halinde oluşturulabileceği bir teknik geliştirmeye başladı. Elde edilen yapıştırıcı bir dizi farklı malzemeye uygulandı, ardından kurumaya bırakıldı. Bunu yaparken, selüloz lifleri birbiriyle hizalandı ve birbirine bağlandı. Sonuç olarak, yapıştırıcının deri ve kıkırdak gibi biyolojik dokularla birlikte metal, plastik ve cam gibi sentetik malzemelere iyi yapıştığı bulundu. Bununla birlikte, yapıştırıcının bağıl nemini yükseltmek (su buharına maruz bırakarak) liflerin şişmesine ve birbirlerine tutunmalarını serbest bırakmasına neden oldu ve böylece yapıştırıcının çeşitli malzemelerden çıkarılmasını kolaylaştırdı. Ek bir avantaj olarak, hem biyolojik olarak uyumlu hem de biyolojik olarak parçalanabilir. Bir deneyde, canlı olmayan domuz derisine kesilen yaraları kapatmak için viskin bazlı yapıştırıcıdan oluşan bir film başarıyla kullanıldı. Bu film, deri ile kırılmadan hareket edecek kadar esnek olsa da, gerektiğinde yine de çıkarılabilir. Yapıştırıcının içindeki kimyasalların görevlerini tespit etmek için daha fazla test yapılması gerekiyor. Araştırma, yakın zamanda PNAS Nexus dergisinde yayınlanan bir makalede anlatılıyor .
Editör: Megabayt Haber