Bilim

Binaları depreme karşı güçlendiren 2 teknoloji!

Deprem sonrasında akıllara gelen ve yıkıcı afete karşı dayanıklı binalarda kullanılan teknolojiler, depremin etkilerini azaltan soruları beraberinde getirdi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 kentimizi etkileyen iki yıkıcı deprem, dayanıklı yapıların nasıl inşa edileceği konusunda akıllarda soru işaretine neden oldu. Yapılarda kullanılan ve depremin yıkıcı etkisini azaltan teknolojiler neler? İşte binaları depreme karşı güçlü kılan 2 teknoloji...

Sismik izolatör ve bina amortisörleri

Aynı arabalardaki amortisör gibi çalışan sismik izolatörler, binaların depremden kaynaklanan enerjiyi binada dağıtmasına ve etkilerini azaltmasına yardımcı olur. Bu amortisörler, sismik dalga enerjisini, daha sonra hidrolik sıvıya aktarılan ısı enerjisine dönüştürür veya şok dalgaların salınım yapmasını sağlayarak depremin gücünü azaltır. Bina amortisörleri veya sismik izolatörler, deprem anında üzerinde yer alan yapının sarkaç gibi küçük salınım yapmasını sağlar. Betonarme perdelerin ve taşıyıcı kolonların altına yerleştirilen bu sismik izolatörler, deprem anında sağa ve sola kayarak deprem etkisini azaltır. Bunun yanı sıa sismik izalotör kullanılan binalarda üst katların hissedeceği sarsıntıyı yüzde 80’e kadar azalır.

Raylı sistem

Raylı sistemli binalar, rayların üzerine inşa edilir. Deprem sırasında bu binalar, yerkabuğundan bağımsız bir şekilde ray üzerinde ufak hareketler eder ve böylece sallantının şiddeti azalır.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }