Sağlık

BioNTech kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, kanser aşısı için tarih verdi

Uğur Şahin ve Özlem Türeci, mRNA Covid aşı teknolojisinin kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olmak için yeniden kullanılabileceğini belirtti ve muhtemel aşı için bir tarih bile verdi.

BioNTech kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, kanser aşısı için tarih verdi

Pandeminin en başarılı Covid aşılarından birinin arkasındaki çift Uğur Şahin ve Özlem Türeci'ye göre kansere karşı aşılar 10 yıl içerisinde hazır olabilecek.

Devrim niteliğinde bir mRNA Covid aşısı üretmek için Pfizer ile ortaklık kuran Alman firması BioNTech'in kurucularından Uğur Şahin ve Özlem Türeci, önümüzdeki yıllarda kanser aşıları konusundaki iyimserliklerini körükleyen atılımlar yaptıklarını söyledi.

BBC'ye konuşan Prof Türeci, BioNTech'in Covid aşısının kalbindeki mRNA teknolojisinin, bağışıklık sistemini koronavirüsleri istila etmek yerine kanser hücrelerine saldırmak için hazırlaması için nasıl yeniden kullanılabileceğini anlattı.

mRNA'ya dayalı kanser aşılarının hastalarda ne zaman kullanıma hazır olabileceği sorulan Prof. Şahin, "2030'dan önce" hazır olabileceği cevabını verdi.

sahin-tureci

BioNTech, pandemi başlamadan önce mRNA kanser aşıları üzerinde çalışıyordu, ancak firma küresel acil durum karşısında Covid aşıları üretmek için çalışmalarına ara vermişti. Firmanın şu anda klinik denemelerinde birkaç kanser aşısı var.

BioNTech,  bağırsak kanseri, melanom ve diğer kanser türleri için tedaviler geliştirmeyi umuyor, ancak önünde önemli engeller var. Tümörleri oluşturan kanser hücreleri, çok çeşitli farklı proteinlerle kaplanabilir, bu da tüm kanser hücrelerini hedef alan ve sağlıklı dokuları hedef almayan bir aşı yapmayı son derece zorlaştırıyor.

Türeci, “Bilim insanları olarak kansere çare bulacağımızı söylemekten her zaman çekiniyoruz. Bir takım atılımlarımız var ve onlar üzerinde çalışmaya devam edeceğiz." diyerek konu hakkında temkinli konuşmayı da ihmal etmedi.

Ağustos ayında Moderna, BioNTech ve ortağı ABD ilaç devi Pfizer'i şirketin Covid-19 aşısı üzerindeki patent ihlali nedeniyle dava etmişti. Konuyla ilgili sorulara Şahin,  “Yeniliklerimiz özgün. Bu tür bir tedaviyi geliştirmek için 20 yıllık bir araştırma yaptık ve elbette fikri mülkiyetimiz için savaşacağız.” cevabını verdi.