3B Biyo yazıcıyla kalp parçası ürettiler!
Bilim insanları, son teknoloji 3B biyo yazıcılarla organların yerini tutan ve hayat kurtarabilen dokular oluşturmaya
devam ediyorlar. Son olarak bu gelişmelere örnek niteliğinde bir haber Harvard'dan geldi. İşte detaylar...
Araştırmacılar silikonlarla ve insanların hücreleriyle sıfırdan bir kalp üretmeyi geçtiğimiz senelerde başardılar. Ancak Harvard üniversitesinde hiç beklenilmeyeni başaran bilim insanları, fonksiyonunu tamamen gerçekleştirebilen bir kalp parçası ürettiler.
Biyobaskı, 3D baskıya benzer şekilde çalışıyor. Biyobaskıda metal veya plastik kullanmak yerine, canlı hücrelerle dolu bir tür jel olan “biyomürekkep” kullanılmaktadır.
Üretilen bu ürün sadece kalbin küçük bir parçası. Tamamen işlevsel, 3D baskılı bir organik kalp üretmeden önce yapılması gereken daha çok iş bulunuyor.
Araştırma grubu, gerçekleştirdikleri çalışmalarının ileri gelen dönemlerde sadece kalpla kalmayıp başka şekillerde kullanılabileceğini söyledi. 3D baskılı filamentler, kalp krizi sonrası yara izlerini tedavi etmek veya gelişmiş hastalık modelleri oluşturup üstünde çalışmak için kullanılabilir. Konjenital kalp kusurları olan yeni doğanlarda bebeklerin kalplerindeki delikler kapatılabilir ve ileri dönemlerde çocuk hastalarla birlikte sorunsuz şekilde büyüme sağlayabilirler.
Bunlar da ilginizi çekebilir