Bilim

Biyologlar, dünyanın ilk hayvanları hakkında yeni bulgular edindi!

Biyologların kutuplarda edindiği son bilgiler, Dünya'daki ilk hayvanların yaşamları hakkında çeşitli bilgiler sağladı.

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, kutup deniz canlılarının şaşırtıcı hayatta kalma tekniklerinin Dünya üzerindeki en eski hayvanlarının evrimleri hakkında bilgi sağlamay/ yardımcı olabilir. Bu erken, ilkel ve artık soyu tükenmiş hayvanlar, dünyanın en sert, soğuk ve buzlu dönemlerinde hayatta kalmış olabilirler. Haberimize konu olan bu çalışmanın bulguları yakın zamanda Global Change Biology dergisinde yayınlandı.

Kutuplar, ilk hayvanlar hakkında çeşitli bilgiler sağlayabilir

Keşfedilen bu fosil kayıtları, Dünya üzerindeki ilk hayvan yaşamının yaklaşık 572-602 milyon yıl öncesine, yani tam da dünyanın büyük bir buzul çağından çıktığı zamana tarihlendiriyor. Ancak, moleküler araştırmalar ise daha erken bir başlangıç olan 850 milyon yıl öncesini gösteriyor. Eğer bulgular doğruysa, bu, hayvanların, küresel buzul çağı döneminden bir şekilde hayatta kalmaları gerektiği anlamına gelir. 

Soğuk ve sıcak dönemlerde buz tabakalarının genişlemesi ve büzülmesi, Antarktika'nın milyonlarca yıl boyunca binlerce farklı hayvan ve bitki türünün gelişimini hızlandırdı. Aynı şey, Dünya'daki hayvan yaşamının evrimi için de geçerli olabilir. Kutup bölgeleri yaşam koşulları için düşmanca ortamlar gibi görünse de, Europa gibi buzlu aylar gibi gezegenimizin ötesindeki evrende yaşam olasılığını ve tarihini incelemek için ideal konumlardır.

İngiliz Antarktika Araştırması'ndan deniz biyoloğu ve makalenin başyazarı olan Doktor Huw Griffiths şöyle diyor: "Bu çalışma, kutup bölgelerindeki bazı hayvanların buzun içindeki ve çevresindeki yaşama nasıl inanılmaz derecede uyum sağlayabildiklerini ve bize ne kadar çok şey öğretebileceklerini vurguluyor."

"İster deniz tabanı yerine buzun altında baş aşağı şekilde yaşayan hayvanlar veya buz sahanlıkları altında yüzlerce kilometreye yayılan süngerler, -2°C'den daha soğuk deniz suyunda yaşamaya adapte olmuş organizmalar ve bu şekilde uzayıp gidiyor... Karanlıkta güneş ışığı gerektirmeyen besin kaynaklarıyla var olan Antarktika ve Kuzey Kutbu yaşamı, insanları ve diğer birçok hayvanı öldürebilecek koşullarda yaşamlarını sürdürebiliyor. Ancak bu soğuk ve buzlu koşullar, okyanus sirkülasyonunu sağlamaya, oksijeni okyanusun derinliklerine taşımaya ve buraları yaşam için daha uygun hale getirmeye yardımcı oluyor.”

Araştırmanın ortak yazarı Doktor Emily Mitchell, "Hayvanlar bu küresel buzul çağlarından önce veya bu çağlar sırasında evrimleşmiş olsaydı, aşırı çevresel baskılarla mücadele etmek zorunda kalırlardı, ama bu baskılar yaşamı hayatta kalmak için daha karmaşık hale getirmeye zorlamış olabilir."

"Tıpkı son Buzul Çağı'nda Antarktika'da olduğu gibi, ilerleyen büyük miktardaki buz sığlıkları, fosil kanıtlarını yok eder ve canlıları derin denizlere yönlendirmeye zorlar. Bu faktörler, evrim için önemli bilgiler taşıyan zamanlara ait fosilleri bulma şansını azaltıyor.”

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }