Bilim

Bu balıklar harbi müptezel: Balıkların uyuşturucu bağımlısı olabildikleri ortaya çıktı

Yeni yapılan bir araştırma, halk arasında kristal olarak da bilinen metamfetaminin temiz su kaynaklarına karıştığını ve balıklarda aktif bir şekilde uyarıcı aramaya n...

kristal olarak da bilinen metamfetaminin temiz su kaynaklarına karıştığını ve balıklarda aktif bir şekilde uyarıcı aramaya neden olacak bir bağımlılığa yol açtığı keşfedildi. İnsanlar kullandıktan sonra kanalizasyon sistemine karışan metamfetamin, atık su arıtma tesislerinden atılıyor. Söz konusu üzerine yapılan araştırmada yer alan Prag'daki Çek Yaşam Bilimleri Üniversitesi davranış ekolojisti Doçent Doktor Pavel Horký, "Metamfetamin kullanıcılarının olduğu yerlerde temiz suların metamfetamin ile kirletilmesi söz konusu." ifadelerini kullandı.

"Küçük dozlar bile bağımlılık yapıyor"

Edinilen bilgilere göre metamfetamin tüm dünyada nehirleri kirletiyor; suda litre başına birkaç nanogramdan binlerce mikrograma kadar metamfetamin bulunabiliyor. Tüm dünyadaki su yollarında metamfetamin varlığını düşünen Horký ve ekibi, balıkların bu maddenin küçük dozları ile bağımlı olup olamayacaklarını merak etti. Horký ve ekibi'nin 6 Temmuz 2021 yılında yaptığı laboratuvar araştırması, metamfetaminin temiz su kaynaklarında yaşayan balıklarda çok küçük dozlarda bile bağımlılık yaratabildiğini gözler önüne serdi. Öte yandan Live Science'a konuşan bir uzman, araştırmadaki balık metamfetamin içeren suyun peşine gitse de bağımlılık olarak adlandırılamayabileceğini ifade etti. Utah Universitesi’nde görev yapan araştırmacı Gabriel Bossé ise, araştırma hakkında “Bu balıkların metamfetamine tam olarak bağımlı olduklarını söyleyebileceklerinden emin değilim ama balıklar kesinlikle maddeye karşı bir meyil gösteriyor ki normalde bunu yapmamaları gerek.“ ifadelerine yer verdi.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }