Çin, Tianven-1 (Cennete Sorular-1) adlı bir uzay aracının Mars yörüngesine girdiğini duyurdu. Pekin ilk kez "Kızıl Gezegen" bir uzay aracı fırlattı.
Dün Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Hope adlı bir uzay aracı Mars yörüngesine girdi. Bununla birlikte, BAE tarafından çıkarılan teslimat araçlarının aksine, Çin teslimat araçları da bir süre yörüngede kaldıktan sonra Mayıs veya Haziran aylarında Mars yüzeyine inecek. Çin, Aralık ayında zorlu bir uzay görevini başarıyla tamamladı ve aydan dünyaya bir kaya örneği getirdi. Mars misyonu daha zor. Görev Dünya tarafından kontrol edilmiyor çünkü radyo dalgalarının Dünya'dan Mars'a ulaşması 11 dakika sürüyor ve Tianven-1 otomatik olarak manevra yapıyor.
Amatör radyo meraklıları takip edebildi
Tianven-1, 3.000 Newton motorunun ateşleyicisiyle saniyede 23 kilometre hızla yavaşlayarak yörüngeye girdi. BAE'nin dün uydusunu canlı yayınından farklı olarak Çin, başarısını yazılı bir açıklamayla açıkladı. Ancak radyo meraklıları, Tianven-1'in dünyaya gönderdiği radyo dalgalarını kontrol etti ve aracın, Çin'in başarısını açıklamadan önce başarılı bir şekilde manevra yaptığını keşfetti. Uzay aracı, Çin’in katlanan güneş panellerinden enerji alacak ve bölgenin jeolojisini yer ve altından kontrol edecek. Yüksek direğe yerleştirilmiş beş kamera fotoğraf çekecek ve konumlandırmaya yardımcı olacaktır. Beş farklı araç, kayaların mineral yapısını inceleyecek ve su buzunu arayacaktır.
Çinli bilim adamları bunu en az 90 gün kullanmayı umuyorlar. Şimdiye kadar sadece Amerika Birleşik Devletleri Kızıl Gezegende uzun vadeli bir uzay aracına sahip olabiliyordu. Sovyet Mars-3 ve Beagle-2 tankları kısa bir operasyon süresinden sonra bozuldu. Çin'den sonraki hafta Perseverance adlı bir Amerikan tankı Mars'a varacak. NASA'nın Perseverance Uzay Aracı, Mars'taki eski mikrobiyal yaşamın izlerini arayacak. Perseverance, "Kızıl Gezegen" in tüm tarihi boyunca herhangi bir yaşama sahip olup olmadığını anlamak için taş örneklerini de inceleyecek.