Bilim insanları tarafından geliştirilen molekül, virüsün hem bulaşmasını hem de yayılmasını önlemeyi amaçladığından, gelecekteki pandemilere hazırlanmada önemli bir araç olabilir.
Laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarda, Helsinki Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen TriSb92 olarak bilinen molekülün, koronavirüs enfeksiyonuna karşı etkili koruma sağladığı doğrulandı. Molekül, koronavirüsün proteininde virüsün mevcut tüm varyantlarında ortak olan bir bölgeyi tanımlar ve işleyişini engeller.
Araştırmacı Anna R. Mäkelä, "Nazal (burun yoluyla) olarak uygulandığında, TriSb92 molekülü enfeksiyonu önlemede son derece etkilidir ve hücre kültürlerinde gerçekleştirilen deneyler, XBB, BF7 ve BQ.1.1 dahil olmak üzere en son varyantları da kapsadığını göstermektedir" diye açıklıyor.
Hayvan modelleri ayrıca, molekülün buruna püskürtüldüğünde birkaç saat maruz kaldıktan sonra bile enfeksiyonu önleyebildiğini göstermiştir. Araştırmacılara göre, oda sıcaklığında en az 18 ay tamamen işlevsel kalıyor ve bu da onu burun spreyi olarak kullanım için çok uygun hale getiriyor.
Ayrıca Mäkelä, "En son varyantlar, hem aşılar hem de COVID-19 hastalığı tarafından sağlanan bağışıklık korumasını etkili bir şekilde önlüyor ve mevcut aşılar, bulaşmayı önlemede etkili değil" diyor. Burun spreyi, bağışıklıkları baskılanmış kişiler ve yaşlılar gibi aşılardan yeterli bağışıklık kazanamayan kişileri ciddi hastalıklardan koruyabilir.